Камината на дърва – идеална алтернатива за зимата

Прогнозата за времето през следващите дни е обещаваща и приканваща ни да посетим морския бряг. И ако сега температурите надвишават 32 градуса то не така стоят нещата през зимните месеци. Тогава се налага да използваме отоплителни уреди за да си гарантираме уют и спокойствие у дома, което е напълно естествено като реакция. Именно за отопляването ще си говорим днес, тъй като периода е супер подходящ за да вземем решение как да оптимизираме разходите за топлина както и да формулираме стратегията си за комфорт в цялото жилище. Тенденциите, които се предлагат на пазара никак не са малко, но това, което ще представим днес на фокус са камини с дърва, тъй като се оказва, че не са малко хората, които разчитат и харесват живия пламък, който до внася повече романтика и приятни емоции през студените зимни дни и нощи у дома.

Качествени характеристики на уредите с дърва

Ще кажете – камина като камина… какво пък толкова има в този елементарен на пръв поглед уред. Наистина принципа на действие на тези камини може да се приема като много добра възможност за да се топли едноетажно жилище, къща с просторна всекидневна или пък друг тип имот. Но стратегическия ни избор следва да бъде направен не на база тип на жилищната площ, а и съобразно техническите опции и възможности, които се предлагат от самата камина. Това, че са на дърва е очевидно, но горивото е само ресурс,  а за да бъде оптимално удовлетворено домакинството е необходимо да се вземат под внимание техническите и качествени характеристики, които са характерни за тях.

камина

Ето какви са акцентите, които са необходими да разгледате реди да инвестирате в такава на дърва:

  • Местоположение и размер

За да се разкрие потенциала на един отоплителен уред е необходимо да се вземат под внимание някои от неговите габаритни пропорции. Големината на съоръжението следва да бъде съобразено с това каква е същината на пространството, в което ще бъде инсталирано;

  • Вид на камината

Ако се разровите в онлайн пространството ще видите, че наистина има изключително много видове. Камината може да бъде суха, с разпространение на топлия въздух по въздуховодна инсталация, с водна риза и т.нат. Идеята е да се инвестира в такава, която да сведе до минимум разходите за отопление и да направи възможно отопляването на целия имот;

  • Обслужване

Все по-често се говори за автоматизирани уреди, които ни спестяват ангажираност спрямо това да имаме на разположение повече време за себе си, а не да почистваме и зареждаме непрекъснато уреда за да се поддържа съответната постоянна температура.

Изяснете си първо тези факти и едва тогава предприемете ефективна покупка на подходящата за имота ви камина.

Колко ще ни струва отоплението

При всички случаи ще отчетете икономии и това наистина ще е осезаемо, ако до момента сте използвали само и единствено електричество за да се отоплявате. Дървата отдават много повече топлинна енергия, а самата камина дори след като преустановите зареждането ѝ продължава да топли. Това е така нареченото остатъчно топлене, което при електроуредите е нетипично. Характера на една камина е в това, че с нейна помощ можете да внесете много повече комфорт в дома си. Тя е уред, с който да топлите не само малки, но и големи квадратури. Удобна и практична правилно избраната може да ви осигури през зимата дори гореща вода за битови нужди.

Каква е цената на тези уреди на дърва? Тя зависи от редица показатели, към които акцентирахме, но също и от:

  • Производител;
  • Енергиен клас;
  • Мощност;
  • Капацитет;
  • Дали е суха или с водна риза;
  • Дали би могла да загрява топла вода или не.

За да сте напълно сигурни, че ще направите правилния избор не подценявайте ролята на консултантите, които ще ви насочат към конкретен вариант.