Какво включва приучаването на детето на гърне

Научаването на детето да ходи на гърне е истинско предизвикателство за по-голямата част от родителите. В повечето случаи те срещат категоричен отказ от страна на отрочето си да използва новата придобивка, а старанията да го предразположат да ходи до тоалетна на гърне често биват увенчани с неуспех.

По темата „детето не иска да ака на гърне? – как да го научим“ може да се каже наистина много, като по-същественото в случая е да проявим търпение и да не „натискаме“ детето прекалено, защото това ще го стресира за дълъг период от време. Наместо това можем да се водим по метода Монтесори, за който ще стане дума в следващите редове.

Време е за да научим детето да ходи на гърне? Как да подготвим средата по метода на Монтесори?

Приучаването на детето да ходи на гърне е деликатен момент за цялото семейство. Тази новост в ежедневието може да бъде съпроводена от положителни и недотам приятни емоции, които обаче са нещо преходно и не е добре да се създава излишна драма. Няма дете, което рано или късно да не се е научило да ходи на гърне – това най-късно се случва детската градина, но е добре да се започне с опитите още, когато мъникът навърши една година. Важно е да се започне със следното:

  • избор на подходящ модел гърне – на първо място е от значение то да бъде удобно и с красив дизайн, за да му е приятно на мъникът да го използва. Пазарът предлага практични модели от две части, като е важно гърнето да бъде и в подходящия размер – когато детето седне в него, коленето му трябва да са над нивото на таза, за да не усеща дискомфорт по време на пишкане и акане;
  • избор на място, където гърнето да бъде съхранявано – след като бъде решено къде ще стои гърнето, е добре локацията му да не бъде променяна повече, за да може да го намира безпроблемно при нужда. Банята е сред подходящите места, където то може да се съхранява, но е възможно да се постави и в някоя друга стая, ако родителят прецени;
  • осигуряване на нужните консумативи, които се използват след ходене по малка и/или голяма нужда – ако детето е на такава възраст, че да може само да се обслужва (или поне да има желание да го прави), е от ключово значение да има на разположение мокри и сухи кърпи, допълнително бельо и дори интересни книжки, с които да бъде занимавано, докато се постигне до желаният финал;
  • допълнителни удобства – специалните стъпала за деца, които осигуряват лесен достъп до мивката, са подходящо допълнение за по-големи дечица, които вече могат да мият ръцете си сами.

Според метода Монтесори е от витално значение детето да участва активно в процеса. След като престоят му на гърнето приключи, е препоръчително заедно с родителя си да изхвърли съдържанието в мобилната тоалетна – това ще го мотивира да продължи да я използва и ще му даде усещане за спокойствие.

Как да създадем положителна нагласа у детето?

Това детето да не иска да ака на гърне е нещо съвсем нормално и не бива да плаши родителите. Ето какво е важно в случая:

  • в стремежа си да го научим на всяка цена често постигаме обратния ефект, а именно да създадем негативна нагласа у мъника – напълно възможно е просто да не е дошло още времето за този нов етап, като в този случай е желателно да преустановим опитите и да започнем пак с тях след кратко време;
  • според метода Монтесори е разумно да създадем положителна настройка у детето за ходенето по нужда на гърне, а не както досега – в памперс, като започнем с разговори по темата (можем да използваме за показно книжки или да споделим от реалния си опит) и покажем на мъника къде стои гърнето и как се използва;
  • родителите е полезно да знаят, че гърнето не е добре да се използва за игра, а само по предназначение – ако детето го използва за забавление, то няма да иска да ака на него, което ще затрудни процеса по махането на памперса;
  • друг полезен съвет в случая е психическата нагласа на самите родители – често пъти те си създават нереалистична нагласа за това как ще протече приучаването на детето на гърне, което след това ги кара да се чувстват разочаровани. Ако покажем нервност и ниска степен на търпение, това ще бъде усетено от отрочето ни, а цялостният процес по махане на памперса ще бъде осуетен.

Стартът на процеса по научаването на детето да ходи на гърне включва елиминирането на всякакво напрежение и притискане на мъника да започне да пишка и ака в новата придобивка. Много е важно неговите родители да му бъдат подкрепа и да използват техники като „подканване“ и „подсещане“, за да се случват нещата по възможно най-спокойния начин.

Има ли начин да „поощрим“ детето да използва новата придобивка?

Методът Монтесори се базира на това успехът сам по себе си да е най-голямата награда на детето. Затова и при приучаването му да ходи на гърне не се използват похвали и награди – същото важи и за наказанията, когато например мъникът не се е справил успешно с пишкането и акането в приспособлението. Можем наместо това да му кажем, че гърнето е винаги на разположение и следващия път, когато има нужда от него, може да го използва отново.