Методи и средства за справяне с болките в гърлото

Асортимента от медикаменти за облекчаване на болки в гърлото е огромен. При простудни заболявания и някой грипни вируси симптома може да бъде ясно изразен и да доведе до невъзможност да се храните и дори да приемате течности. Това, което е необходимо да направите е да потърсите ефикасен препарат, който да намали силата на възпалението и да доведе до облекчение. Домашното лечение обикновено започва с прием на топъл чай с мед. Но предвид това, че пчелния продукт може да предизвика алергични реакции особено при деца е добре да се има предвид, че справянето с болките в гърлото има и други способи. Кое дете не обича близалки и бонбони, които са не само вкусни, но и сигурни решения за намаляване на симптомите на болезненост при силно възпалено гърло.

Причини за болки в гърлото

За да знаете какви точно средства за лечение да приложите е решаващо да бъде установена причината. Фарингитите са чести явление при редица състояния и проблеми на горните дихателни пътища. Всъщност в случая се касае за симптом, който е в следствие на основно заболяване. Причинителя може да бъде вирусна или бактериална инфекция, която е в следствие на настинка или грип.

Разбира се възпаленията на гърлото могат да се дължат и на други външни влияния, предизвикващи силна болка както и намаляване на способността да преглъщаме. Такива са:

 • Алергични реакции от цъфтящи растения;
 • Когато се вдиша дим;
 • При силно замърсяване на въздуха;
 • При остра и задушлива миризма;
 • Страничен ефект от прием на някои медикаменти и други.

За да облекчите страданието на първо място е необходимо да се фокусирате върху естеството на причинителя на болката и едва тогава да пристъпите към прием на лекарства, които да се справят с болката в гърлото.

Лекарства, които ще облекчат симптомите

таблетки

Обикновено някои от изброените състояния не изискват намеса на медикаменти и специалисти съветват да повишите приема на топли течности, които биха могли да облекчат дискомфорта ви. Но, когато болките се засилват и това е съпроводено с повишаване на температурата е време да вземете мерки.

Посещението при лекар е ключово за да може да се установи каква е причината и съответно да се назначи съответното лечение с прием на ефикасни препарати. Но когато нямате възможност за навременен преглед можете спокойно до използвате добре познатите и достъпни в аптечната мрежа лекарства като:

 • Близалки и бонбони с ибупрофен за облекчаване на болката в гърлото. Освен за деца се предлага и широк набор от продукти и за възрастни;
 • Сиропи;
 • Обезболяващи, които са предназначени за грипни и простудни заболявания;
 • Разтвори за инхалации и други.

Колкото по-рано след първите симптоми стартирате прием на лекарства толкова по-скоро ще почувствате облекчение и ще си върнете нормалния ритъм на живот.

Доказани решения за болки в гърлото

Когато усетите първи симптоми на простуда или настинка, които са съпроводени в дращене в гърлото можете да използвате следните добре познати и със сигурност налични в домашната ви аптека лекарства:

 • Нео-ангин – таблетки, които атакуват вирусните инфекции;
 • Актива плюс – пастили с мед, канела, лимон и джинджифил, които оказват омекотяващо и облекчаващо действие;
 • Ангал под формата на спрей за локално третиране на зоната на болезненост както и таблетки за смучене;
 • Анзибел са също аналогични на горните лекарства таблетки, които са предназначени за смучене;
 • Тантум верде – спрей за уста и локално приложение, таблетки за смучене с различен вкус.

Разбира се още много продукти с висока ефективност за облекчаването на дискомфорта се предлагат в аптечната мрежа. Когато усетите първи симптоми и търсите решение за неприятното усещане е важно да действате бързо за да намалите силата на вирусния или бактериален причинител.

Съвета, който ще ви дадем е на първо място да посетите лекаря си за преглед за да се направи преценка на състоянието ви и да се предпише правилното лечение.