Триизмерното принтиране – революция в създаването на образи с един клик

Ползването на принтер през 21 век определено се приема като нещо напълно естествено в офиси, у дома и навсякъде, където  е нужно някакво съдържание да бъде отпечатано на лист хартия. Но човечеството продължава да се развива и освен принтиране чено-бяло или цветно днес е възможно и триизмерно „отпечатване“ на обекти. 3D принтирането не  някаква новост, но не е и толкова масово, тъй като на практика все още техниката за отпечатване на триизмерни образи е доста скъпа и не е много рентабилно да бъде използвана у дома. Всъщност термина 3D принт е разговорна форма, която ес отнася за съвременна технология, известна в бранша като адитивен печат. Тя се изразява в отпечатването на твърд обект, който се задава от цифров носител и се наслагва на слоеве от съответния материал. Доста сложно звучи наистина, но на практика работата с триизмерен принтер е доста приятна и интересна.

триизмерно принтиране

3D принтирането  е доста по-различно от традиционното, което вероятно използвате и вие у дома си, но действително е нова технология, която намира широко приложение в не малко сектори като машиностроене, реклама, автомобило и самолетостроене. Ако се чудите какво точно представлява триизмерното създаване на обекти от принтер то ще го сравним с фрезоването. На практика чрез фрезоване наистина се създават изображения, които са с триизмерен ефект. Процеса обаче е много сложен и трудоемък. Не бива да пропускаме и факта, че тук грешките, които може да направи човека, който създава образа са често срещани и ето, че се започва от начало до създаването на идеалния образ. Изключително красиви, но отнемащи страшно много време и енергия са детайлите, които се фрезоват ръчно или с помощта на специални машини.  Затова 3D принтерите днес много успешно заменят тези по-стари методи за създаване на матрици или пък детайли, които се използват в различни сектори, които споменахме по-рано.

Тъй като триизмерното принтиране е доста скъп процес, но пък прецизността му е гарантирана то много фирми, които се нуждаят от създаването на различни прототипи използват услугите на фирма за 3D принт. Доста по-изгодно е, тъй като най-голямата инвестиция всъщност се оказва самата машина за изграждането на твърд триизмерен образ. А реално популярността на 3D принта идва не от това, че е нещо ново, а от факта, че действително е изключително полезно що се касае за работа с детайли, които се изработват от фирмите в машиностроителния бранш, а и не само. Използването на услугите на фирми за триизмерно отпечатване на детайли наистина е много положителен елемент, който подпомага доста индустриални сектори.  Става въпрос за това, че когато се изработва даден нов модел за продукт, който следва да бъде пуснат в търговската мрежа то е задължително да се направят тестове и да се проектира неговия дизайн. Определено операцията по 3D принтирането се явява като средство за създаване на прототип, върху който да работят специалистите от определен бранш. Много често адитивното отпечатване се използва в медицината, което дава изключително адекватни резултати при обучението на бъдещите лекари с помощта на създаването на реални човешки органи, които наистина подпомагат процеса на осмисляне и онагледяване на конкретно лечение.

Отпечатването на 3D обекти от фирма, специализирана и разполагаща с най-модерна техника в съвременния живот намира доста широко приложение и то в сектори като автомобилостроене, изработка на медицински изделия, машиностроене,военна и авиационна техника, дори и при изработването на детски играчки. Моделирането на прототипи с помощта на иновативното принтиране със сигурност е една огромна революционна крачка, която създава предпоставка за елиминиране на грешки и подобряването на редица продукти, които се създават от фирми и компании, които работят в изброените до тук сектори. 3D създаването на образи наистина предизвиква много голям интерес и вече много рекламни фирми работят с иновативната техника за да предлагат на клиентите си различно и уникално произведение на изкуството.