Официално: прежди Нако са признати за най-добрия производител на мохер

Мохерът е класически вид вълна. Той е специфичен с изключително деликатния си и нежен състав. Трудно можем да се сетим за по-мека и пухкава прежда от мохера. Тя се произвежда от ангорска коза и нейният първи прототип се появява в Тибет, но на практика популярността й се дължи на честата употреба в Турция още през 16 век. Между другото, турска е и най-добрата мохер прежда, която се продава у нас, според българските почитатели на плетивото.

Прежда Нако Кралски мохер може да разгледате тук : https://www.pleta.bg/bg/king-moher/

Нако – лидерите на пазара с мохер прежди

Запознайте се с Нако – производителят на мохер, който буквално пощури българските плетачки. Истината е, че мохерът може да се намери и от други марки и компании, но Нако се слави с най-високо качество и изключителна пъстрота от разнообразни цветове и нюанси. Продуктите на Нако са деликатни, дълготрайни и най-важното: налични в почти всеки магазин за прежда у нас. Особено предпочитан и обичан сред плетачите в България е така нареченият кралски мохер на Нако. Той се отличава с безупречните си качества – много топъл, много нежен и не на последно, място много красив. Най-често потребителите го избират за плетене на дрехи (пуловери и жилетки), а напоследък е силно търсен и от любителите на декорацията ръчна изработка. Кралският мохер на Нако се превърна в любим материал за изработка на ажурни аксесоари, както и за допълнителен акцент и добавка в аксесоари и дрехи, изплетени от друг тип, по-плътна прежда.

Защо Нако успяха да се наложат на пазара у нас?

Турската фирма Нако, между другото, се прослави на родния пазар с прежди, не само заради своя кралски мохер. По неофициални данни той се нарежда на челни позиции в най-често избираната марка за прежда в страната. Нако са отлични производители и на други, включително по-бюджетни (мохерът е сравнително скъп) и класически прежди. Изцяло акрилните прежди на Нако са широко търсени сред майките, които плетат на децата си, защото те са особено деликатни и пасват дори за нежната бебешка кожа. Освен това според потребителите Нако се славят с доста голямо разнообразие в каталозите си с цветове. Повечето им налични видове прежди се предлагат в минимум 7 вида нюанса, като сред тях има и неутрални (земни) цветове и ярки, наситени оттенъци на модерните за сезона багри.

Нако определено си разбират от работата и след като неговите продукти се оценяват дори у нас, където плетенето се завърна с мощна сила като едно доста често практикувано хоби сред дамите, то тогава те определено са лидери на пазара за прежди.

Източник:  Pleta.bg