Защо да изберем остров Крит като място за следващата си почивка?

Ако имате няколко свободни дни и искате да ги прекарате на хубаво и топло място със сигурност бихте предпочели да посетите Гърция. Южната ни съседка е известна с прекрасните плажове и множеството исторически обекти, които човек може да разгледа докато е там. Винаги впечатление правят дестинациите, които са по-специални и ще оставят ярък отпечатък в съзнанието ви. Ако изберете остров Крит почивки определено няма да съжалявате. Той е най-южната точка на Европа и най-големият остров в Гърция. Ще ви трябват поне няколко дни, за да се насладите наистина пълноценно на мястото и да разгледате възможно повече интересни неща.

Какво трябва да знаем за историята на Крит?

Това със сигурност е един от най-посещаваните гръцки острови. Той е не само впечатляващ и красив, но и наситен с изключително много история. Когато попаднете на едно такова място със сигурност ще искате да научите повече за това, какво се е случвало по неговите земи в миналото. Оттук са преминали различни култури и хората, които са завладявали остров Крит са се сменяли много през годините. Това е така поради неговото благоприятно разположение на кръстопът, заобиколен от море. Именно тук се е развивала известната Минойска цивилизация. Дори и днес може да разгледате части от дворци останали от това време. Един от най-известните е този на Кносос. Завладяват го римляните, след това арабите, а после и византийците.

Най-голям растеж остров Крит претърпява по време на управлението на венецианците. Градовете са възстановени и укрепени като настъпват времена на възход. На почит са литературата, музиката и изкуствата. Всичко това е прекъснато при завладяването на остров Крит от Османската империя. Чак през 1913 година той се присъединява към останалата част на Гърция. Всички тези исторически събития няма как да не ви накарат да изберете именно това място за следващата си почивка.

Кои са популярните забележителности?

Ако сте решили вашата почивка да бъде именно на остров Крит, е добре предварително да се информирате, какви интересни места може да посетите. Това е важно, за да планирате по-добре свободното си време и почивката ви да бъде балансирана откъм релакс и разходки. Специалистите на Travelessece.eu ще ви дадат няколко много добри идеи за популярни забележителности на остров Крит:

остров Крит
  • Миртос – това малко рибарско градче ще ви очарова със спокойствието и красивата гледка, която се разкрива към плажа. Има множество уютни таверни и кафенета, може да се разходите и да разгледате на спокойствие местността далеч от шумните тълпи;
  • Агиос Николаос – не случайно е наричан критското Сен Тропе. Атмосферата на града е изключително спокойна и има много красиви гледки и хубави заведения. Бихте могли да се разхождате на спокойствие, като не е изключено да срещнете и някоя знаменитост;
  • Маргарити – селото се намира в близост до Ретимно. То е център на грънчарството, а различните керамични изделия са популярни не само тук, но извън пределите му. Изберете си керамичен съд за спомен или се опитайте сами да изработите нещо в занаятчийските обекти, където това е позволено.

През почивката освен да събирате тен на плажа и да си отдъхвате, бихте могли да разгледате много интересни градчета и села, които ще ви създадат хубави спомени и ще обогатят общата ви култура. Ще научите много любопитни исторически факти и ще видите на живо голяма част от обектите и местата, където са се случвали всички тези интересни събития. Не пропускайте да разгледате и множеството манастири, които са много добре запазени.

Има ли хубави плажове на остров Крит?

Не бива да пропускате и плажовете, тъй като все пак те са причината да изберете остров Крит за своята почивка. Хубаво е, че тук има много голямо разнообразие от плажове. Ще откриете такива, които са добре поддържани, има шезлонги и чадъри, но при желание може да отидете на някое по-закътано и интимно място. Многообразието е причината толкова хора да избират да прекарат почивката си именно на Крит. Плажът Елафониси е един от най-популярните и известни в света. Често е сравняван с Малдивите и Сейшелите, заради кристалната вода и мекият розов пясък, който ще откриете тук.

Препоръчваме ви да дойдете на това място през пролетта и есента, когато няма прекалено много туристи. Тогава ще е по-спокойно и ще се насладите на красотата на природата. На плаж Балос се събират водите от три морета Егейско, Адриатическо и Йонийско. За да стигнете до този плаж ще трябва да наемете кола.

Къде да отседнем по време на почивката си?

За вашата почивка е най-добре да се доверите на добър туроператор, който ще ви предложи оферта и настаняване в хубав и поддържан хотел. Сами трудно ще проверите колко добри са условията на избраното място, а когато почивката е организирана с туристическа агенция може да се доверите, че тук вече са настанявани туристи, които са останали доволни. За предпочитане е да сте в популярен хотелски комплекс, за да се насладите максимално на ваканцията си. Преди да отпътувате за остров Крит, можете да научите подробно всичко, което ви интересува от компанията организатор на почивката.