Има ли доказано ефективно лечение при проблеми с простата?

Профилактиката на простатната жлеза при мъжете е от съществено значение за ефективното функциониране на пикочо-половата система при мъжете. Уролози наблюдават изменения при мъже след 45-50 годишна възраст, които се изразяват в уголемяване на простатата и настъпващите от този процес неприятни последици. Сред тях тези, които оказват най-сериозни смущения са тези, които се изразяват в трудности при уриниране, слаба струя, напрежение, често уриниране, еректилна дисфункция и други. Използването на лекарства за простата има за цел да облекчи до голяма степен този дискомфорт. Безспорен факт е, че в аптечната мрежа сме свидетели на огромен асортимент от продукти, които успешно показват положителен резултат само след няколко дни използване на препаратите.

Причини да се вземат мерки за облекчаване на състоянието при уголемена простата

Освен изложените проблеми, които настъпват в здравословното състояние при мъжете се наблюдават и други. Те касаят изпускане на урина, поява на кръв в урината, развитие на рак на простата. Много важен момент, който се отнася до подобряването на мъжкото здраве е да се възстанови основната функция на простатната жлеза. А такова се постига след като бъдат направени конкретни изследвания и се назначи лечение, което да бъде съобразено с естеството на заболяването.

Симптомите, които най-вече налагат посещение при лекар се отнасят до:

 • Простатит. Изразява се в увеличаване на простататната жлеза в следствие на възпаление. Много пациенти описват състоянието си като особено неприятно и болезнено. Според самата специфика на заболяването могат да бъдат назначени медикаменти, които да овладеят възпалителния процес. Характерно е това възпаление за мъже между 30 и 50 г. възраст;
 • Хиперплазия. Касае се за така нареченото възрастово уголемяване на простата. Научно изследване сочи, че този тип проблеми засяга поне ¼ от мъжкото население. Назначават се лекарства, но в случай, че не могат да въздействат дори се препоръчва операция, която да разреши проблема така, че живота на мъжа да влезе в обичайния си ритъм;
 • Рак на простатата. Независимо от това, че се касае за един от безобидните типове рак то определено имайте предвид, че също има необходимост от прилагане на лечение, тъй като се касае за дискомфорт и невилно изпускане на урина.

Медикаментозното лечение е много важен момент, който не бива да пренебрегвате. Когато се стартира навреме може да се поддържа анатомията на жлезата така, че да не се наблюдават смущения в ежедневните нужди на активния мъж.

Как се установява типа заболяване на простатната жлеза

лекарства за простата

Има определени симптоми, които могат да бъдат основание за издаване на конкретна експертиза и установяване на типа заболяване. За да се установи за какъв е точно проблем се касае най-важен момент е именно провеждането на медицински преглед. Визитата при уролог може да установи чрез прилагането на конкретен аналитичен метод кой тип лекарства биха дали определен резултат или е необходима хирургична интервенция.

За повечето мъже се касае за неловко посещение при лекар, но всъщност особено важно, тъй като се прилагат едни от основните методи, благодарение на които се изяснява от кой вид заболяване на простата страда пациента. Такива са:

 • Ехография;
 • Разговор със специалиста, в който се излагат притесненията и симптомите, които пациента има;
 • Ректално туишране;
 • Кръвно изследване;
 • Биопсия и други.

Типове лекарства, с които се извършва лечение на простатата

Няколко типа препарати за облекчаването на симптомите, свързани с простата се прилагат днес. Основните, които са доказали бързо и значително намаляване на дискомфорта са:

 • Инхибитори на 5-алфа редуктазата;
 • Алфа-1 блокери;
 • Комбинирани, които се отнасят до скъсяване периода на лечение и намаляване риска от по-нататъшно уголемяване.

Разбира се в съвременната медицина има много съществени опции, които се прилагат. Те са свързани с максимално щадящи процедури, известни като ендоскопски операции, лазерно лечение и други. Много специалисти съветват своите пациенти редовно да извършват профилактика на простата като по този начин могат да си спестят по-сложни интервенции и рискове от развитието на злокачествено заболяване.