От какви чаши се нуждаем в трапезарията?

В бита използваме различни видове стъклени чаши. Оборудването с онези, които са необходими на едно домакинство изисква да се вложат средства в добри, качествени и удобни за използване продукти. Предпочитанията, към които много клиенти се ориентират са както комплект чаши за вода така и такива, които са по специални като чаши за коктейли. Въпрос на тип напитка, консумирано количество, интерес към конкретен дизайн е да бъде избран определен вариант. Има ли правила за да бъде крайното решение задоволително и какви са принципите за покупка, които да приложите? Някои интересни отговори ще изложим в днешната тема.

Поднесете коктейл в нужното внимание?

Смесването на различни видове напитки се приема като коктейл. Те могат да бъдат алкохолни, безалкохолни, газирани или комбинирани. Пиенето на коктейли е по-широко разпространено през лятото, но това не означава, че когато искате да си доставите удоволствие през зимата не е подходящо да си забъркате някакъв коктейл. Въпросът е в каква чаша да го сервирате.

Със сигурност, ако сте почитатели на тези смесени комбинирани напитки знаете, че има хиляди рецепти. А наясно ли сте, че в във всяка една рецепта са споделени и данни за това кой тип коктейлна чаша е подходяща? Разнообразието от продукти в категорията идва да покаже, че за да се извлекат ползите от едно питие не е без значение и начина му на сервиране. Все пак се касае за удовлетворение не само от гледна точка на вкусовите свойства на напитката, а също така и на останалите му визуални качества.

Не пренебрегвайте момента с поднасянето на питието без значение дали е алкохолно или безалкохолно. Според спецификата на всеки тип напитка обозначена като коктейлна се предлагат и богат асортимент от стъклени чаши. Едни от най-популярните са:

 • Модел с висок крак и конус за сервиране на питието. Идеята тук е да се запази възможно най-дълго време напитката студена и да се избегне контакта на топлата ръка със зоната, където е налята течността;
 • За Маргарита. Това са още един вид коктейлни съдове, които се характеризират с красивия си дизайн. За разлика от предходните тук вместимостта е по-малка, а зоната са сипване на течността е почти овална;
 • Специални. Предназначени за конкретен тип коктейли са този тип. Популярни са в барове и заведения, в които питиета от този вид се предлагат като част от менюто;
 • За фрапе. Навярно и вие имате такива стъклени съдове в дома си. При тях характерно е това, че са с по-голяма вместимост и са по-високи от обичайните за вода.

Разбира се, че е важно в какъв съд ще бъде консумирана дадена напитка. Така ще можете да си осигурите по-голямо удоволствие от сервираното питие.

Как се поддържат коктейлните чаши?

Предвид, че са по-специални варианти, в които се сервират напитките е добре да знаете, че стъклото, от което са произведени по-голяма част от тези съдове е по-тънко от предназначените за вода. Така, че ако искате да се наслаждавате по-дълго на удоволствието от това да разполагате с красиво декорирана трапезария важен фактор се оказват:

 • Препарата за миене;
 • Използване на съдомиялна – не се препоръчва при повечето модели;
 • Миене не ръка;
 • Подсушаване с памучна кърпа за да не остават петна от варовик;
 • Съхраняване в шкаф за да се предпазят от запрашаване и т.нат.

Определено грижите за съдовете в дома е важна за техните експлоатационни показатели. Предвид, че са предназначени за различни от водата напитки се оказва и сериозен аргумент вниманието към измиването и поддържането на съдовете така, че да на разположение при нужда.

За смяната на чашите за вода

чаша

Коктейл можете да пиете и в съд, в който консумирате вода. Затова тези домакински посуда се характеризират с широкия си обхват на приложение. Определящото в случая е това, че тук можете да разчитате на всякакви варианти и дори не е задължително материалът на изработка да бъде стъкло.

Колекцията от комплект чаши за вода включва богат избор от възможности като:

 • Съобразно вместимостта – 200, 250, 290 мл и други;
 • Материал на изработка – стъкло, керамика, с метални орнаменти, пластмасови и други;
 • Дизайн – тумбести, прави цилиндрични, гравирани, с щампа и други;
 • Според цената – скъпи, евтини, дизайнерски и т.нат.

Когато ви предстои смяна на чашите за вода е добре да изберете комплект. Така, когато сервирате сок или друга безалкохолна течност можете да предадете по-изтънчен и стилен облик на трапезната зона. Съдовете са в идентичен вид и това определено е повод за по-приятна и красиво оформена маса.

Що се отнася до възможностите за брой чаши в комплект то имате богат избор. наред с това, че се предлагат в единични варианти и можете да изберете толкова, колкото са ви нужни то определено други опции са:

 • Комплект с 2 съда за вода;
 • Комбинация от 4 броя;
 • 6 броя в комплект;
 • 8 и т.нат.

Съобразно това за колко лица ще сервирате напитки е добре винаги да имате на разположение нужния брой съдове плюс 2. Това е практика, която ще ви позволи дори при счупена чаша да имате резервна.