Какви са предимствата на любимото на всички вино Мерло

Много хора с удоволствие опитват различни сортове вино когато са в приятна компания и хапват или пък самостоятелно. Една от най-любимите напитки е виното сорт Мерло. Гроздето от което се произвежда е наситено червено, което дава и цветът на самата напитка. Отличава се с невероятен аромат, плътност и балансиран вкус. Неговата родина е Франция, но успешно се отглежда в различни краища на земята включително и в България. Препоръчваме ви да опитате от продукцията Villagrivitsa.bg, бутикова изба, която има редица отличия за перфектното си производство.

Какви са важните характеристики на сорта Мерло

Според различни източници във френския регион Бордо започва да се пише историята на това популярно и обичано вино. Напитката се отличава с много красив черешов цвят. Когато обаче е по-отлежало могат да се видят и виолетови оттенъци. Ключова характеристика на сорта Мерло е, че колкото по-дълго отлежава толкова по-добри вкусови качества придобива. Би могло да отлежава дори и 10 години. Ароматите могат много да варират като има определени региони където се усещат множество цветни нотки. Какви са важните особености на сорта Мерло:

мерло

  • Листата са средно големи – изрязани и разделени на пет. Цветът им е наситено тъмнозелен и са покрити с мъх;
  • Гроздът е със средни размери – зърната са дребни тъмносини;
  • Месестата част е сочна – покрита е с средно дебела ципа, която обаче е жилава;
  • Мерлото зрее късно – гроздоберът най-често се извършва през последните дни на септември;
  • Не е подходящо за райони с прекалено високи температури – Те могат да накарат гроздето да узрее по-рано, а това влошава неговите качества.

Когато избирате да поднесете вино сорт Мерло непременно обърнете внимание на температурата. Напитката трябва да е с температура между 16 и 20 градуса. Поднесете го в класическа стъклена чаша, която побира около 100мл. Виното е добре да стига до половината на съда. Истинско удоволствие ще ви достави предложението на Villagrivitsa.bg, тъй като производителят отглежда сам лозята, а напитките които произвежда са изключително качествени.

С какви храни е добре да се консумира

Виното Мерло има наситено рубинен цвят с леки гранатови оттенъци. Ще ви допадне плодовият аромат на малина и дива череша преплетен с различни подправки. На финала ще доловите вкус на синя слива. Виното може да бъде консумирано със:

  • Италианската кухня – различни по твърдост сирена, риба и зеленчуци;
  • Традиционната българска кухня – всички видове меса телешко, агнешко, говеждо и свинско. Ястията е добре да съдържат в състава си розмарин, мащерка и мента;
  • Сосове и гарнитури – имащи в състава си гъби, горчица, бекон и орехи.

Спокойно може да го добавяте когато приготвяте различни сосове като така то ще присъства още по-интензивно на трапезата.