Основни предимства и дребни недостатъци при ползването на газов котел

И въпреки, че последните няколко дни синоптиците отбелязаха рекордно високи температури за това лято то не е изненада, че все повече домакинства се замислят за предстоящия отоплителен сезон. Като едно от най-разходоемките пера вида на отоплението се оказва наистина съществен момент, който следва да бъде обмислен с перспектива за бъдещето. Това, че непрекъснато се увеличават тарифите, по които се отчита електрическата енергия ни дава сериозен повод да се замислим за друг алтернативен източник, който да ни предостави по-рентабилно, икономично и екологично отопление. Разбира се, че днес на пазара се предлагат разнообразни генератори на топлина като идеята е всяко домакинство да намери идеалното и адаптивно решение спрямо нуждите и спецификата на жилището си.  Днес ще представим едно от решенията на компанията Balkan Energy, а именно удобството да ползвате газов котел. Какви са неговите предимства и недостатъци следва да разберете в следващите редове.

Предимства на отопление с газов котел

100 % ефективност? Възможно ли е да се постигне това само с газов котел? Всъщност иновациите в сектора показват, че в действителност този вид отоплителни системи са доста добри. На практика принципа им на действие е елементарен. При изгарянето на природния газ, който е всъщност горивото на този котел, се образуват въглероден диоксид и вода, като в хода на процеса се отделя голямо количество енергия. Топлината, която се генерира от газовия котел загрява течността в инсталацията и ето, че радиаторите във всяко едно от помещението започват да топлоотдават. Основните предимства на този вид газови котли е в това, че те:

  • Работят на елементарен принцип;
  • Ефективно бързи са при достигане на желаната температура в помещенията;
  • Максимално безопасни са;
  • Изключително икономично разходват горивото в случая природния газ;
  • Екологични – намаляват вредните емисии, които се изпускат в атмосферата;
  • Работят изключително безшумно и не създават дискомфорт дори при нощем режим.

И ако за вас това са достатъчни причини да се възползвате от преимуществата, предлагани от отоплението с газов котел то сега е момента да се свържете с консултантите от Balkan Energy и да направите анализ на най-ефетивния и приложим към нуждите на домакинството ви модел. Но все пак за да сме коректни към нашите читатели няма как да пренебрегнем и някой от недостатъците на газовите кондензни котли. Все пак какъвто  и вид отопление да изберете безспорно ще се сблъскате и с неговите недостатъци.

Някои недостатъци

Наред с всичките им безспорни предимства и най вече това, че са супер икономични и следващия отоплителен сезон няма да изпитате затруднение с плащането на сметките при избора на газов котел следва да се запознаете и с:

отопленине на газ
  • Високата цена на самия котел. Първоначалната инвестиция наистина не е малка. Именно затова още в началото на публикацията акцентирахме върху това да се подходи с перспектива и разумно. Добрите марки, доказали се на пазара представят наистина качествени, но скъпични решения. Така, че е въпрос на избор към какъв тип газов котел ще се ориентирате;
  • Неподходящи са при системи с висока температура. Оказва се, че газовите котли са много по-ефективни ако се ползват при подово отопление отколкото при инсталация с радиатори, тъй като за да се достигне желаната температура на въздуха, затоплена от радиатора ще са нужни много повече тела, което също от своя страна  е свързано с не малко разходи.

Определящо при покупката на газов котел е да се съобразите с неговите предимства и недостатъци. Много важен момент е професионалната консултация, която ще ви гарантира максимална ефективност. Въпреки високата си цена както и други недостатъци имайте предвид, че този вид отопление става все по-предпочитано от гледна точка на бърза възвръщаемост на инвестицията както и чистота, комфорт, удобство. За повече експертна консултация и запознаване с най-новите технологии при газовите котли можете да се обърнете към екипа на Balkan Energy.