Как се почистват паметници и сгради с каменни фасади

Все повече нови сгради се облицоват със стъклени декоративни елементи. Те им придават елегантност, съвременен облик и модернистична визия. Такъв тип сгради са обект на поддръжка от опитни специалисти, които професионално се занимават с височинно почистване на фасади. Доста опасен метод, който налага именно наемането на обучени кадри и специалисти, които могат да се справят безупречно с поддържането на блестящия вид на сградата. И докато препаратите за стъкла, вишките и спускането с алпинистки въжета тук работи и дава отлични резултати то има други сгради, при които се налага да бъде използвана друг тип методика. Именно за почистването на каменни паметници, сгради с архитектурна културна стойност и други с гранитни и други твърди облицовки ще ви разкажем в следващите редове.

Какво е хидробластиране

Метода пясъкоструене или популярен още като хидробластиране е един от най-ефективните, когато се касае за премахване на наслоени върху фасадата плесени, гъби, микроорганизми, които променят цвета на сградата. Специфичното при този метод за почистване е в това, че е необходимо да се извърши от професионалисти. Много рисков, изискващ професионална подготовка, специална екипировка и редица други особености са характерни за прилагането на този екстремен способ за почистване на фасади и паметници.

Метода използва пясък с различна абразивност, който с помощта на специална машина и с водна струя под налягане се атакуват замърсените повърхности. Целта на използването на водата в случая, която е смесена с частиците пясък е в това да се:

  • Намали риска от замърсяване на въздуха;
  • Да се сведе до минимум запрашеността от прилагането на този метод за почистване;
  • Да се постигне много добър ефект, който да премахне наслояванията и замърсяванията от фасадата.

Удобството на хидробаластирането е в това, че може да се използва за големи площи и крайния резултат е изключително задоволителен.

Баластиране със сух лед и сода – супер решение за почистване на орнаменти, паметници и декорации по сгради

"https://euroclear.bg/home-02-2-2-4-3/'

Друг доста ефективен вариант, с който можете да постигнете невероятна ефективност е почистването със сух лед и сода. Способностите на този способ са изключителни и той е приложим при по-малки замърсени повърхности поради това, че е изключително деликатен и не уврежда материалите. Отнемането на замърсения слой се извършва механично, което запазва целостта на орнаментите и напълно я защитава от повреди.

Безвредния абразив е толкова деликатен и ефективен, че наистина се оказва изключително благоприятен дори за реставриране на фасади, които са облицовани с дърво. Отново ще подчертаем, че тук се касае за професионална операция, която е контролирана и се извършва само от опитни специалисти.