Има ли причини да инестирате в печка на дърва с фурна?

Отопляването на дома с печка на дърва не е някаква новост. И въпреки, че днес не е толкова използван начина в градска среда то определено има причина  в други имоти като хижи, къщи, танхаус и други да се прилагат такива опции за постигане на отлични условия през отоплителния сезон. Когато говорим за такъв тип уреди то търсим все по-ефективни начини за усвояването на топлинната енергия. Точно такива варианти и решения се оказват моделите печка на дърва с фурна, които се прилагат освен за топлене и за готвене. С такъв уред със сигурност ще оптимизирате разходите през зимата, тъй като топлинната енергия се усвоява ефективно и се използва за приготвянето на различни печива.

Особености на печките с фурна на дърва

Определено онова, от което се нуждаете са именно икономични и функционални решения, благодарение на които успешно оптимизирате разходите през зимата. Съществен принос по отношение на реализиране на вашите намерения за постигането на тази цел е именно момента, касаещ опознаването на отоплителния уред.

Особеностите на печките с фурна на дърва са свързани най-вече с:

 • Мощността на уреда;
 • Габаритни размери;
 • Принцип на разпространение на топлината;
 • Начин на настройване и контрол на температурата;
 • Ефективно оползотворяване на топлинната енергия;
 • Материали за изработка;
 • Цена;
 • Производител и други.

Определено всеки акцент има за цел да подсигури много по-добри, по-ефективни и сигурни условия за отопляване през зимния сезон. На практика разполагате с огромен избор от възможности, които ще подобрят значително уюта в дома и освен това ще сведете до минимум разхода за готвене. Докато печката на дърва работи за да топли помещенията то можете да използвате фурната за да приготвите сладкиш, месо или друго любимо на семейството ястие.

С или БЕЗ водна риза?

печка на дърва

Два са основните принципи за разпространение на топлината стандартна конвекция, която се отдава при използването на горивото. Вторият е с помощта на водна риза, която позволява циркулирането на топлината в системата с радиатори или водна подова инсталация.

Особеното е, че според спецификата и габаритите на имота могат да се приложат такива отоплителни решения, които са наистина ефективни и подпомагат осигуряването на една приятна и спокойна атмосфера  нисък разход на гориво. При малки имоти е приоритетно да се вземат под внимание онези уреди, които са без водна риза. Те са компактни решения, които обичайно се позиционират в пространства, които са най-големи в имота. Практика е да се инсталират в кухни, трапезарии или всекидневни, където реално може да се приготви и храната.

Що се отнася до моделите печки на дърва с водна риза имайте предвид, че те са предпочитани при къщи на два или повече етажа и разполагат с инсталация за разпространение на топлината. Особено практични и удобни са що се отнася до:

 • Цялостно отопление на дома;
 • Икономичен режим на използване на горивото;
 • Създаване на много добри условия за отопляване дори на санитарни зони;
 • Осигуряват достатъчно топлина за да може да се приготвя и храна на котлоните и във фурната.

Перспективите, които се отнасят до създаването на наистина добра икономическа изгода наистина не са от значение що се отнася до реализирането на такива резултати, които са свързани с работата на отоплителното съоръжение.

Приоритети при покупка

За да се насладите на отлични условия в дома и да плащате по-малко за топлина е важно да се вземат под внимание някои от следните неща при покупка:

 • Безопасност на уреда;
 • Каква е максималната влажност, която могат да имат дървата, които се използват за работа на печката;
 • Колко цола е отвора за кюнците, които ще изградят димоотводната инсталация;
 • Какви допълнителни екстри има уреда за да можете да се възползвате оптимално от употребата му.

Ако е време да направите ефективни промени, които са свързани с осигуряването на отлични условия за отоплението и готвенето през зимния сезон е добре да опознаете в детайли вариантите за печки на дърва с фурна.