Какво представляват лепилата за дърво и кои са най-използваните видове

Спецификата на някои строително ремонтни и монтажни дейности изисква използването на специални материали за сглобяване. Не винаги е удачен вариант употребата на крепежни елементи и това затруднява работата на работниците. За сигурни, безопасни и надеждни резултати често се прибягва да субстанции, които гарантират дискретни скрепителни свойства. А точно такъв пример е прилагането на лепило за дърво. Както можете да предположите тенденциите, които се прилагат на пазара са разнообрази и това е причина днес да ви запознаем с гамата решения, които са най-приемливи спрямо поставените монтажни или ремонтни задачи.

Професионално залепяне дори в домашни условия

Съединяването на два или повече елемента както вече споменахме е възможно чрез прилагането на различни способи. В случай, че универсалните крепежни елементи не са благоприятен вариант то очевидно е, че ще се възползвате от използването на лепила за дърво, което не само да осигури дискретност на сглобката, но и да гарантира отлична ефективност и здравина.

С предложенията в търговската мрежа сега всеки домашен майстор би могъл да се възползва и да проведе професионално монтиране и закрепвате с помощта на правилно избраното съединително средство. Предвид широката гама от професионални решения е необходимо да подчертаем, че не са излишни насоки и съвети, които биха допринесли за правилния подбор на лепило. Освен по цената имайте предвид, че разликите се отнасят и до:

 • Вида на материалите, които могат да бъдат залепени със съответното скрепително средство;
 • Издръжливост на опън и якост;
 • Състав;
 • Дали са водоразтворими или се разреждат с друг тип разредител;
 • Кой е производителя;
 • Ниво на безопасност и други.

Целта е не само да се осигури професионално съединяване, което да бъде максимално здраво и сигурно, а също така ща се вземе предвид безопасността на лепилото при използването му. Има такива, които са с твърде остра и неприятна миризма, което например ги прави неприложими при сглобяването на мебели за детска стая.

Съществени критерии при избор

лепило за дърво

Ако посетите каталога на магазин Ташев Галвинг ще се изненадате колко богат асортимент от тенденции при лепилата за дърво се предлагат. И тъй като дори професионалистите не застраховани от грешен избор то следва да дадем няколко ценни насоки за това как да изберете подходящото скрепващо съединение, което да използвате при вашите ремонтни или монтажни дейности.

Ето какво е необходимо да знаете преди за инвестирате в лепило за дърво:

 • Характеристика на дървото. Важно е се фокусирате върху влажността, твърдостта и плътността на дървото за да можете да гарантирате надеждна връзка с лепилото;
 • Предназначение на скрепващата субстанция. Дали лепилото е предназначено само за дърво или е приложимо за пластмаса, стъкло и друг вид материали;
 • Техническа издръжливост. Това означава, че преди да закупите е добре да се запознаете с издръжливостта на продукта по отношение на високи или ниски температури, тъй като при определени обстоятелства съединителните свойства могат да бъдат нарушени;
 • Екологичност. Дали е приложимо за помещения, които постоянно се обитават т.е. дали е достатъчно безопасно лепилото за човешкото здраве;
 • Издръжливост на натоварване. Още един елемент, който ще осигури практичност и ефективност при използване на вече сглобения продукт.

Не са без значение нито химичния състав, нито качествата на лепилото, а това предполага детайлно запознаване с характеристиките му преди да го закупите.

Най-използваните

Вариантите за дърво се класифицират на:

 • PVA;
 • Полиуретанови;
 • С органични смоли и други.

Предпочитани са първите, поради това, че са евтини, гъвкави и екологични. Не са достатъчно надеждни, но при сглобяване на дребни предмети и мебели са добър вариант. За влажни дървесини и помещения както и променливи условия се препоръчват полиуретановите, но те пък са скъпи и се характеризират с острата си миризма. Тези със съдържание на органични смоли са специфични и при работа с тях е необходима оптимална защита на кожата. Ефективни са, тъй като гарантират надеждна връзка.

Изберете своето съединение за дърво от каталога на Ташев Галвинг, в който са събрани доказани идеи и решения, предлагащи се на разумни цени.