Безспорните ползи от отопляване с камини на дърва

Съществуват различни варианти, с които едно домакинство може да се отоплява през зимата. На фона на скока на цените на газта и електрическата енергия обаче търговци на уреди наблюдават скок на продажбите на печка тип камина на дърва. Причините се дължат не само на това, че към момента дървата са сравнително евтин консуматив, но и заради уюта, който този тип решения успяват да внесат в помещението, в което са позиционирани. Ще ви срещнем с видовото многообразие при тези на пръв поглед примитивни отоплителни решения и ще ви разкажем малко по-подробно за това кои са причините, поради които те се нареждат сред предпочитаните  варианти за осигуряване на топлина и комфорт през зимата в дома ви.

Класификация при печките на дърва тип камина

На първо място ще внесем малко яснота по отношение на видовете печки тип камина, тъй като много хора си представят различни неща, когато се спомене такъв тип уред. Разновидностите се дължат на редица показатели, които най-общо се дължат на принципа на работа на печките както и техния външен вид. Принципите, по които се класифицират са:

 • Начин на разпространение на топлината. Основните варианти, от които можете да се възползвате тук са сухи камини, с въздуховоди и с водна риза. Съобразно типа на имота и неговата архитектура имате опция да инвестирате в такъв продукт, който напълно да отговори на вашите нужди и потребности;
 • Според капацитета на отопляване. Мощността в случая е особено приоритетна. Хубаво е да изчислите тази, от която се нуждае  имота ви за да можете да си осигурите ефективно и комфортно достигане на желаната температура;
 • Според начина на монтаж се разграничават вградени печки тип камина и свободностоящи.

Спецификата на правилния подбор идва от това да намерите идеалния уред, който не само ще се грижи за топлината в дома ви, но и ще ви гарантира визуален комфорт.

Как да изберете

печка

Много хора се водят от цената. Това е естествена реакция, тъй като се търси оптимално ефективната възможност за осигуряване на топлина и разбира се елегантно и модерно излъчване в интериора. Така можем да заключим, че избора до голяма степен е зависим от това да бъдат постигнати желанията ни в най-висока степен.

А правилния избор се определя от:

 • Ефективността на уреда;
 • Разход на дърва;
 • Естетичен вид;
 • Начин на монтаж;
 • Производителност;
 • Функционалност;
 • Марка.

Добре е по всички точки да бъдете предварително информирани, тъй като именно така ще можете да си осигурите оптимално добър краен резултат, който да задоволи потребностите ви от топлина и уют.

Това, че става въпрос за уред, използващ дърва по никакъв начин не бива да бъде причисляван към онези решения, които са от по-примитивен вид. Доказателство за това са иновативните решения, които ще откриете в търговската мрежа, където производители и търговци наблягат на висок стандарт, гарантирано качество и дълъг период на експлоатация.

Какво си осигурявате с използване на печки тип камина

Ако все още имате известни колебания то бързаме да споделим с вас, че използването на печки и камини на дърва може да ви спести редица главоболия. Те се отнасят главно до това, че:

 • Благодарение на този вариант уреди за отопление решавате кардинално проблема с цялостното отопление на дома;
 • Пестите разходи от електричество;
 • Осезаемо се намаляват сметките за топлинна енергия;
 • Подобрявате интериора по начин, който наистина да бъде елегантен и допринасят за комфорта и уюта в помещенията;
 • Наслаждавате се на романтиката, която излъчва живия огън и пукащите в камината горящи дърва.

Имате достатъчно способи, които да приложите за отопляване на вашия дом, но определено идеята за използване на печка тип камина на дърва е сред водещите, на които можете да разчитате за една сигурна и комфортна среда през студените зимни месеци. Ниска първоначална инвестиция и множество ползи си гарантирате с отопляване с уред, който би надхвърлил и най-смелите ви очаквания по отношение на ефективност и икономии.