Как българския потребител избира зимни гуми?

Септември е месеца, който е предвестник на застудяването и подготовката ни за студените зимни дни. Затова ако все още не сте помислили за вариантите за отопление или пък имате нужда от ново топло облекло и обувки е време да започнете с подготовката. Периода се оказва изключително важен и за шофьорите, които следва да предприемат и ефективни действия и да се погрижат за автомобила си. Първите и основни стъпки са да проверите антифриза, да си купите зимна течност за чистачки както и да направите анализ на миналогодишните зимни гуми. Няма маловажен детайл, когато говорим за сигурност и безопасност по време на шофиране. Наистина за шофьорите е добре по-отрано да предприемат мерки и да подготвят автомобилите за по-суровите климатични условия. А зимните гуми са една от особеностите, които действително изискват внимание, опит и сериозен ангажимент.

зимни гуми

Може да не се наложи да инвестирате в нови зимни гуми ако тези, с които разполагате са на един или два сезона, грайфера отговаря на нормативните изисквания,  а по отношение на съхранението сте спазили всички препоръки на специалистите. В случая просто се изисква да подмените летните гуми със зимни при падането на температурите трайно под 5-6 °С. Възможен е и друг сценарий, а именно точно тази година да се наложи да си изберете нови зимни гуми. И ето, че въпросите, които ви връхлитат никак не са малко и е добре да направите анализ на търговските предложения.

Не е тайна, че българския шофьор без значение каква кола кара все търси по-евтино, бюджетно решение. Първо обаче е добре да си отговорите на въпроса – Колко сезона смятате да ползвате зимните гуми? Ако сте намислили близките година-две да продавате превозното средство то наистина няма нужда да харчите излишни пари за някакви специални зимни гуми, които да гарантират експлоатация минимум 5 сезона. Повечето експерти биха предложили не малко изгодни варианти на нискобюджетни гуми и дори такива втора употреба. Не бива обаче да подценявате своите  факта, че все пак гумите и тяхното качество са гаранция за личната ви безопасност на пътя и именно поради това е определящо да проявите отговорност и да не вземате прибързани решения. Два, три или пет сезона – няма никакво значение колко пъти ще завъртите гумите. Характерно за подбора им те наистина да са съобразени с товароносимостта на превозното средство, неговите технически характеристики и осигуряването на много добро сцепление при отрицателни температури. А ценовите категории на пазара действително са разнообразни и ако сте несигурни и неуверени на кое да заложите е най-добре да се консултирате с опитен специалист.

Повечето специалисти биха ви посъветвали да заложите на зимни гуми с доказани качества. А брандове, които присъстват на нашия пазар и са добре познати на шофьорите има достатъчно. Така, че едва ли ако сте водач със стаж няма да имате представа за това на коя от марките да се доврите. Друга категория водачи, например дамите имат друга, собствена стратегия за избор на зимни гуми.  За тях колата е средство за предвижване и при нужда от ремонт или смяна на консуматив те не губят време в размисли, а директно се отправят към доверен сервиз. Дори при нужда от нови зимни гуми те не търсят евтино, качествено или сигурно решение, а се доверяват безусловно на майсторите в автосервиза. Тази тактика крие известни рискове от измама, но дамите наистина не са за подценяване, тъй като обикновено те избират сервизи, чиито услуги са ползвали и са останали удовлетворени от свършената работа.

Как и кави зимни гуми ще изберете е въпрос на индивидуална преценка. Важно е обаче да знаете, че наистина подмяната е наложителна, тъй като само така ще си гарантирате спокойствие и сигурност при ниски температури и хлъзгава настилка. Ако все още се чудите можете да проверите в онлайн каталога на gumicon.bg, където ви очакват многообразие от цени и водещи марки зимни гуми.