Welt: Санкциите против европейските фирми няма да помогнат на Тръмп да спре “Северен поток-2“

 

 

Вашингтон от години води ожесточена борба против строителството на „Северен поток-2” и се опитва да попречи на реализацията на проекта, пише германският вестник Die Welt в публикацията на Даниел Ветцел „Washingtons erbitterter Kampf gegen die Ostsee-Pipeline”.

Нито един американски президент от времето на Роналд Рейгън не се е радвал, че Русия доставя природен газ за Западна Европа. Дори и по времето на Студената война Америка не успя да попречи на тази милиардна сделка, изгодна еднакво за Русия и за Европа.

Сегашният американски президент Доналд Тръмп също иска да възпрепятства реализацията на този проект. На него не му харесва, че Западна Европа се свързва още по-здраво с Русия. Той се безпокои също, че това може още да разклати ситуацията в Украйна и да се увеличи влиянието на Русия.

Миналата седмица не далеч от Белия дом се състояла световна конференция по природния газ, на която присъствали над 2800 представители на отрасъла. Представителите на „Газпром” обаче не се решили да отидат на форума, защото не знаят докъде могат да достигнат в провокациите си американските власти и дали няма да ги арестуват под измислени предлози при влизане на американска територия.

Според германския журналист, последен шанс за Тръмп може да стане неговото най-сериозно оръжие – икономически санкции против петте западни концерна, участващи в проекта: френския Engie, Shell от Холандия, австрийския OMV, германските Winterschall и Uniper.

Голяма е вероятността тези компании да бъдат отрязани от бизнеса на огромния американски енергиен пазар. Такива планове са разглеждани от Държавния департамент на САЩ, се казва в публикацията. Самият факт за опитите на американския президент да застави със санкции компаниите да се подчинят, е нечувано оскърбление, но Тръмп е способен да направи и това.

Петте компании трябва да осигурят половината финансиране на проекта – около €950 млн. „Проектът гарантирано ще получи финансиране” – заявил във Вашингтон финансовият директор на „Северен поток-2” Пол Коркоран.

„Икономическите санкции против Русия могат да доведат до появата на още повече варианти за финансиране на „Северен поток-2” – отбелязал Пол Коркоран. Така че дори санкциите няма да помогнат на Тръмп да възпрепятства строителството на газопровода между Русия и Германия, обобщава Die Welt. Напротив, те ще спомогнат за реализацията на проекта, още повече че започналият търговски спор със САЩ и без това разсърди европейците.

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.