Reuters: Руският Черноморски флот е приведен в повишена бойна готовност заради Световното по футбол в очакване на провокация от Украйна

 

 

Силите на Военно-морския флот на Русия в Черноморския регион и Крим са приведени в повишена бойна готовност по време на Световното по футбол. За това съобщава Reuters, позовавайки се на свои източници.

По техни думи, в Русия очакват провокации от страна на Украйна по време на провеждането на Световното, тъй като Украйна е увеличила военното си присъствие непосредствено по време на започването на първенството.

Мобилизацията включва разгръщане на допълнителни кораби в Азовско и Черно море. Също така е била усилена и бреговата охрана, увеличен е и броят на бойните полети на военно – морската авиация.

Според източниците, цитирани в медиите, повишената бойна готовност в региона ще бъде продължена до 31 юли.

По- рано в Държавната Дума заявиха, че са сериозно притеснени във връзка със създаването на украинска ударна групировка в района на Азовско море. Както твърди представителят на Крим в Държавната Дума Руслан Балбек, Киев разполага край границите на Русия щурмова авиация. Именно заради това Москва е принудена да разработва допълнителни вариантиза отбрана на полуострова.

Депутатът отбелязва, че Украйна води „съзнателна игра с обостряне на отношенията с Русия“ по време на Световното по футбол.

Балбек отбелязва, че Западът дори и с помощта на „истерици“ не би могъл да направи така, че в Москва да „отстъпят от позициите си и да започнат съмнителни преговори за примирие“.

Той добавя, че ако Украйна нападне обекти в Азовско море, Русия ще оговори реципрочно.

В началото на юни в Украйна разказаха за „руската“ заплаха към целия цивилизован свят“. За това съобщи говорителят на Върховната рада Андрей Парубий по време на изказванията си на втората междупарламентарна конференция „Грузия, Молдова и Украйна“. Той отбеляза, че Москва проявява „агресия“ по отношение на Украйна, балтийските страни, а също Полша, Румъния, Молдова и Грузия. При това Парубий добави, че Русия е водила „окупационни войски“ в две държави от тях.

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.