National Interest: С какво израелските F-35 се отличават от всички останали модели

Израелски F-35I

 

За разлика от други страни, имащи на въоръжение F-35, Израел от самото начало модифицира своите самолети за определени задачи. Всъщност всички доставени в Израел изтребители са уникални, пише американското списание The National Interest.

Израел подаде заявка за F-35 през септември 2008 г., с които да замени ранните модели на F-16. Тогава се планираше придобиване на нови 25 машини с опция за още 50.

Първоначалната цена от 200 млн долара за машина шокирала израелтяните, твърди Defense Industry Daily. След като цената падна до 100 млн долара, през октомври 2014 г. израелските ВВС решиха да се възползват от опцията за още 25 броя.

Израел обаче настояваше пред производителя Lockheed Martin в изтребителите да бъдат интегрирани нейни технологии. Новият модел е наречен F-35I или „Adir”. Причината е, че Израел живее в състояние на почти перманентен конфликт и иска нейният въздушен флот да е най-модерен в технологичен план.

Важните изменения засегнали системите за управление, контрол, свръзка и електронното разузнаване на самолета. Всичките тези системи са заменени с по-съвършени израелски аналози. Особено специална е израелската технология C4I, позволяваща обединение на всички налични F-35 в една мрежа, вътре в която ще бъдат разпределени приоритетите за всеки самолет във военната операция. Това е извънредно важно поради „ракетната заплаха” за Израел. Само „Хизбула” има до 150 000 тактически ракети. В една възможна бъдеща война местата за изстрелване на ракетите ще наброяват стотици, затова е много важно умението бързо да се разкриват и унищожават.

На F-35I ще бъдат използвани изключително израелски ракети и бомби от разни класове. На първо място са „умните” боеприпаси Spice-1000 и Spice-2000, снабдени с допълнителен пакет за планиране и насочване по сигнал на GPS или по лазерен лъч. Тези бомби са способни самостоятелно да прелетят до 90 км и да поразят целта с точност до 4 метра.

F-35I също така ще носят най-новите ракети клас „въздух-въздух” с инфрачервена глава за насочване „Python-5”. Ракетата се помества във вътрешни сектори на изтребителя и има далечина на действие 20 км.

Още една отличителна черта на израелския модел е наличието на допълнителни вътрешни резервоари, което увеличава бойния радиус на изтребителя с 36%. Външните резервоари лишават макар и частично самолета от неговата конструктивна „незабележимост”.

Първите два F-35I пристигнаха в Израел в края на 2016 г. Още три постъпиха във ВВС през април 2017 г. Останалите 45 самолета ще бъдат доставени в близките 5 г.

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.