Focus-online: ЕС обмисля създаването на свой военен съюз без САЩ

 

 

В навечерието преди срещата на НАТО в Брюксел на 11 юли, девет влиятелни страни в ЕС под предводителството на Германия и Франция излезли с инициатива да създадат свои военни подразделения за бързо реагиране при отбрана. Съобщението е на Focus-online.

Както отбелязва изданието, Берлин и Париж „решили да дадат отпор на американския лидер Доналд Тръмп”, защото вече не могат да разчитат на САЩ при този президент.

Целта на новата инициатива е създаване на по-тясно сътрудничество между генералните щабове и по такъв начин да се осигури по-бързо военно реагиране в кризисни ситуации. „Новият съюз залага на надеждността на партньорите” – пише Focus-online.

Изрично се отбелязва, че Великобритания след Brexit също ще участва в тази военна инициатива. Преди това Лондон се изказваше против европейската интеграция в политиката по сигурността извън пределите на НАТО.

Независимо от призивите на Вашингтон за повишаване на разходите за отбрана до 2%, Германия засега не бърза да го направи. „Не бива в тази връзка да се изключва скандално развитие на събитията” – отбелязва изданието.

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.