Eленко Божков: Крайната цена на тока за потребителите на ЧЕЗ ще се увеличи средно с 18%

 

 

„Действително зависи от КЕВР с колко ще бъде крайното увеличение на тока, но от поведението, което има досега Комисията и нейният председател, може да се очаква всичко. Например и досега остава неразбираемо защо беше скрито и ще бъдат ли наказани ЧЕЗ за това, че не оповестиха по начина, по който трябва да го направят съгласно закона и наредбите, тяхното искане за увеличение на цената на енергията. Досега никаква реакция няма. Ако не беше писмото на КЕВР до Корнелия Нинова ние и до днес нямаше да знаем“.Това каза енергийният експерт Еленко Божков в ефира на БТВ.

Припомняме, че вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова огласи отговора на писмото си до шефа на КЕВР Иван Иванов, от което става ясно, че  ЧЕЗ е поискало от регулатора увеличение с 51% на нощната тарифа на тока, скок с 35% на цената за достъп, с 34% на цената за пренос и с 5% на дневната тарифа.

Според Божков крайната цена на тока за потребителите на ЧЕЗ ще се увеличи средно с 18%. „Това носи едни големи пари на ЧЕЗ – над 180 милиона“.

Той изрази недоумение защо и до този момент писмото на ЧЕЗ, с което иска увеличение на цената на тока, не е качено на сайта на КЕВР.

ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение на цените от другите енергодружества заради продажбата си и всичко досега беше крито нарочно„, заяви енергийният експерт Еленко Божков пред бТВ.

Божков показа своя фактура, в която е изчислил, че съгласно исканията на ЧЕЗ, увеличението в неговото домакинство ще е около 14,5%. За отделните граждани то ще варира в зависимост от употребената нощна енергия. Но увеличение на крайната цена ще е 18%, е изчислил Божков.

„А това носи едни големи пари на ЧЕЗ – 180 млн. лв.“, допълни той.

Еленко Божков подчерта, че сделката за придобиване на дружеството вече има пряко отражение върху потребителите. Той обвърза повишаването на цената на тока с големите разходи по сделката за придобиване на ЧЕЗ.  „Едно е да имаш 30 млн. лв., друго е да имаш шест пъти повече в касата си и с тях да плащаш кредита, с който си купил дружество. А как ще погледне една банка, от която искаш кредит, на намерението ти да изкараш едни 180 млн.?“, попита той риторично.

„Ако сделката на ЧЕЗ с Инерком се реализира, ще последва политическа криза и оставка на правителството. Ако преговорите започнат отначало, за да може да се включи и държавата, нещата ще изглеждат по-различно“, прогнозира Божков.

Резките промени не са най-доброто в този бизнес. Вероятно ще се търси някакво решение“, каза още той.

 

Comments are closed.