Buzzfeed: Тръмп казал на световните лидери от Г-7, че Крим е руски

 

 

Президентът на САЩ Донадл Тръмп е казал на лидерите на страните-членки от Г-7, че Крим е руски, защото всички, които живеят там, говорят руски език. Това разкриха дипломатически източници, цитирани от Buzzfeed.

Тръмп е заявил това по време на вечерята в рамките на срещата миналия петък, в хода на дискусия, посветена на международните въпроси, в рамките на срещата на Г-7 в Квебек, Канада, разкри още единият от двамата дипломатически източници.

Източниците са пожелали да запазят анонимност, защото те нямат право да правят изявления относно форума.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година. Последваха мащабни критики и санкции по адрес на Москва от страна на цялата международна общност. Решението на Русия също доведе до изключването ѝ от формата Г-8. Руският президент Владимир Путин защити намесата в Крим с думите, че руската страна е имала правото да защити руските граждани и рускоговорящите в Украйна.

В хода на вечерята, Тръмп също е поставил под въпрос решението на лидерите от Г-7 да предоставят подкрепата си на Украйна. Американският президент е казал на лидерите, че „Украйна е една от най-корумпираните страни в света“, добавя единият от източниците.

Не е ясно, дали коментарите на Тръмп са били казани на шега, или са сигнал за радикална промяна в американската външна политика.

Запитан относно въпросните разкрития, Белият дом към момента запазва мълчание.

Преди да отпътува за срещата в петък, Тръмп вся смут сред репортерите, казвайки им, че Русия трябва да бъде върната в Г-7, в която влизат седемте най-развити икономики на планетата. В рамките на втория ден на форума в Канада Тръмп отново призова за връщането на Русия във въпросния икономически формат, омаловажавайки руската инвазия в Украйна. „Това беше Г-8, а не Г-7“, е казал Тръмп, добавяйки, че причината за изключването на Москва вече е отдавна в миналото.

Тръмп също обвини предшественика си Барак Обама за случилото се в Украйна. „Обама може да си говори каквото си иска, но той позволи на Русия да вземе Крим“, каза той.

На свой ред европейските лидери на срещата, включително френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Агела Меркел, са заявили, че Русия не може да бъде включена отново в групата, докато не бъде отчетен виден прогрес по въпроса с Украйна. „За съжаление ние все още не сме достигнали този етап“, е заявила Меркел. „Топката е в полето на Русия“, е заявил на свой ред Макрон.

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.