3 хеликоптера са излетели от летището Катманду в Непал, за да търсят алпиниста Боян Петров

 

 

Посолството на Република България в Пекин е информирано в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd., че съгласно плана, общо три хеликоптера (пълно оборудвани за спасителни акции) са излетели от летище Катманду в 8.30 ч. местно време (Непал). Това съобщи Министерството на външните работи на страницата си във „Фейсбук“.

Трети хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на двата хеликоптера, които ще извършват спасителната операция. Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина. В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на вр. Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.

Спасителите носят със себе си инсулин и глюкоза – за да може да помогнат веднага на Боян, който е диабетик.

Обещали сме доста голяма сума на спасителите, ако го намерят и смъкнат жив. Ако проведат стандартна акция, която няма резултат, ще платим сумата по договор. Стимулираме ги, за да преобърнат планината, за да го открият, защото това е най-важно. Харчим огромни суми, защото за нас това не е загубена битка“, заяви жената на Петров, която в момента е в Непал.

Надяваме се днес времето да бъде по-подходящо за спасителни действия. Това каза в сутрешния блок на БНТ Деян Петков, който е част от екипа на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров.

И двата хеликоптера са излетели тази сутрин от Катманду и се намират на 20 минути летателно време от Шиша Пангма. Готови са всеки момент да излетят нататък, но чакат вятърът да намалее, посочи Петков. Сателитната снимка от вчера е изцяло с облаци, никакви обекти на земята не могат да бъдат видени. Днес сме поръчали друга снимка.

Надяваме се до обяд да имаме късмет с времето и да се виждат обекти на земята, посочи Деян Петков

От базов лагер всички са излезли нагоре по маршрута. За съжаление, вятърът е силен и те вървят бавно, но спазват организацията. Целта е да нощуват в лагер 1, уточни Петков. По думите му засега няма проблем с финансирането на спасителната операция.

Следващите два дни е реалният шанс да бъде спасен бедстващият на хималайския връх Шишапангма български алпинист Боян Петров. Това обяви в ефира на БНТ синоптикът Анастасия Стойчева, като подчерта, че и сега около върха не спира движението на облаци, но ще позволи издирване.

След два дни обаче времето отново ще се развали до такава степен, че спасителната операция трябва да бъде преустановена заради валежи и купеста облачност.

 

Comments are closed.