200 българи са блокирани на летище в Рим след отменен полет

 

 

200 българи са блокирани на летище в Рим, след като нискотарифна авиокомпания отмени полета им за София, предаде БНР. Петя Михова е сред хората, останали в италианската столица. Заради проблема тя е изпуснала и полета си от София за Айндховен, където учи.

„Имаше полет от Рим – Чампино до София, който не се състоя и беше отменен изцяло 10 минути преди излитането му, без никаква предварителна информация. Всички пътуващи чакаха на летището. Информацията, която дадоха, беше, че са отменили полета, защото самолетът, който е трябвало да кацне на нашето летище, е кацнал на другото летище в Рим, защото рано сутринта е имало много мъгла. Започнаха да предлагат поединични места, по две-три места за различни дестинации, примерно до Атина – в Атина трябва да спиш една вечер, после да вземеш автобус или да вземеш самолет, за да стигнеш до София,“ разказа пред програма „Хоризонт“ на БНР Петя Михова.

Във връзка с постъпилата информация за 180 български граждани, блокирани на летище „Чампино“ в Рим, на мястото са изпратени двама души от българското посолство в Рим, които да окажат съдействие на нашите сънародници, изпаднали в затруднение. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи (МВнР).
Българските граждани са блокирани на летището в Рим, след като самолет на авиопревозвача „Райън еър“ е отменил полета си за София поради гъста мъгла.

След подадения сигнал, българските дипломати са осъществили контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията. Посолството съдейства за осигуряване на алтернативен транспорт на българските граждани до България.
Консулът на Република България в Рим е при сънародниците ни на летището и оказва съдействие.

Българското посолство в Рим следи развитието на ситуацията, остава на разположение и е в постоянен контакт с намиращите се на летището наши сънародници, както и с летищните служби.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурните телефони за спешни случаи на българското посолство в Рим:

За контакт:
Телефон: +39 06 322 4640 и +39 06 322 4643
Факс: : +39 06 322 61 22 и +39 06 3224656
Дежурен телефон в извън работно време:
+39 06 322 4640 и +39 06 322 4643

Права на пътуващите със самолет:
https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/passenger-rights/air/index_bg.htm

 

Comments are closed.