20 000 протестират срещу правителството в Букурещ, има ранени

 

 

Най-малко 76 протестиращи са пострадали тази вечер в Букурещ при сблъсъци с жандармерията, предаде БНР.

Над 20 хиляди души се събраха на площад „Виктория“ в румънската столица, за да изразят недоволството си срещу спорните съдебни реформи, които налага управляващото мнозинство в Румъния.

Множеството скандира „Крадци“ и „Оставка“.

Полицията използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, много от които са емигранти, завърнали се специално заради протеста.

Още преди започването на митинга се стигна до сблъсъци между гражданите и полицията. Няколко часа преди събитието се събраха около 1000 души, носещи знамената на Румъния и ЕС, и скандираха „Справедливост, а не корупция“ пред правителствените учреждения в столицата.

По-рано днес правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи.

Участниците в протеста обаче са категорични, че кабинетът трябва да подаде оставка.

„Аз съм против това правителство, парламентът трябва да се разпусне и да има предсрочни избори. Ние искаме престъпниците да отидат в затвора, искаме свободна държава без корупция.“ – коментира един от протестиращите.

„Тук съм, за да кажа, че това правителство трябва да си ходи. Ние сме уморени от него. Страната трябва да се управлява от по-млади и можещи политици. Сегашните ни тласкат към пропастта.“ – обобщи друг участник в митинга.

 

Comments are closed.