20 години затвор за поръчителя и убиеца на бизнесмена Стоян Стоянов

 

 

Окръжният съд в Бургас постанови 4 осъдителни присъди по делото „Гранити“ за отвличането и убийството на бизнесмена Стоян Стоянов.

Припомняме, делото продължава вече 10 години. Убийството на Стоянов беше извършено на 6 март 2008 година.

По делото беше оправдан варненският съдебен изпълнител Галин Костов, съобщи БНР. Костов беше сочен като един от поръчителите на убийството на Стоянов. Окръжният съд в Бургас реши, че той е невинен по всички обвинения.

Стоян Петров получи присъда от 20 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим. Той е сочен като физическия извършител на убийството на бизнесмена Стоян Петров.

Същата присъда получи и бившият директор на Агенцията за държавни вземания Станислав Михайлов, сочен като поръчител на деянието. Припомняме, Михайлов е в неизвестност от 9 години.

Стоян Колев и Нено Стоянов получиха присъди съответно от по 18 и 17 години „лишаване от свобода“. Съдът реши, че двамата са били съучастници в извършването на престъплението.

Според адвоката на Станислав Михайлов Калоян Кръстевич днешната присъда е незаконосъобразна. По думите му присъдата била комплексна и в нея имало незаконосъобразни елементи, които ще бъдат отчетени наследващата инстанция.

Припомняме, делото се гледа за трети път в Бургаския окръжен съд, след като беше върнато от Апелативния съд в града заради сериозни противоречия.

Четиримата осъдени ще трябва да платят 700 000 лева обезщетение на близките на убития Стоянов.

Присъдите могат да се обжалват пред Апелативния съд в едномесечен срок.

 

Comments are closed.