Юнкер: Обвързваме еврофондовете със спазването на принципите на правовата държава

 

Отпускането на пари от европейските фондове ще бъде обвързано със спазването на принципите на правовата държава. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при представянето на следващата многогодишна финансова рамка, предаде БНР.

„Предлагаме да подсилим връзката между европейския бюджет и правовата държава. Това е предварително условие за добро икономическо управление. Ето защо ние предлагаме нов механизъм, с който да се защити бюджета от рисковете, свързани с недостатъчното прилагане на закона. Нямаме предвид конкретни държави, но това е важен аспект на нашата архитектура“.

Очаквано – в проекта се предлага намаляване на средствата от кохезионните фондове и за земеделие. Ще има повече пари за отбрана и сигурност. Предлагат се и специални инструменти за държавите, които искат по-бързо да сближат икономиките си с тези на страните от еврозоната.

В края на изказването си Жан-Клод Юнкер отправи послание към Съединените щати, като поиска пълно и безусловно изключване на Европейския съюз от налаганите мита върху алуминия и стоманата.

„Всичко опира до отговорността на Съединените щати. Ние не можем да преговаряме, когато ни ограничават“.

Европейската комисия (ЕК) предлага вноските на страните членки в следващия многогодишен бюджет да бъдат 1,11% от брутния вътрешен продукт, обяви още Жан-Клод Юнкер.

Общата финансова рамка за периода 2021-2027 г. ще бъде 1279 млрд. евро, докато за периода 2014-2020 г. бюджетът бе 1087 млрд. евро, а вноските на страните членки бяха 1% от БВП.

В момента ресорният еврокомисар Гюнтер Йотингер представя подробности пред депутатите. По-рано в телевизионно интервю той заяви:

„В Европейския съюз съществуват огромни разлики между отделните страни членки. От едната страна са нетните платци, а от другата са държавите, които провеждат важни реформи. С еврофондовете тези държави увеличават конкурентната си способност. Имаме и нови страни-членки, които имат нужда от структурно подпомагане. Към тези различия сега се добавят нови предизвикателства пред ЕС, които досега нямахме и които преди 5 години не можахме да предвидим. Това са миграцията, интеграцията на бежанци, охрана на външните граници, допълнителна помощ за държави извън ЕС, за да предотвратим причините за миграция към Европа“.

Парите за кохезионна политика ще бъдат намалени с около 5%, а за земеделието – също с около 5%.

Междувременно председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер потвърди, че Брюксел иска безусловно изключване от американските мита върху алуминия и стоманата. Юнкер заяви, че не приема ЕС да бъде заплашван.

 

Comments are closed.