Шефът на “Булмаркет“ даде показания по делото за Хитрино

 

 

Управителят на „Булмаркет“ Станко Станков даде показания пред съда днес по делото за трагедията в Хитрино от 10 декември 2016 година.

Пред магистратите Станков разказа, че дерайлирането на влаковата композиция се дължи на състоянието на жп пътя, а не на скоростта на влака.

По-късно шефът на фирмата заяви пред журналисти, че поръчаната от „Булмаркет“ частна експертиза ще бъде внесена в съда като доказателство по наказателното дело срещу двамата машинисти, управлявали влака в нощта на трагедията – Радослав Петков и Димитър Михнев.

По думите на Станков той е видял дерайлиралия влак и последствията от взрива една седмица по-късно от трагедията, защото преди това екипи на фирмата не били допускани до мястото на произшествието, съобщи БНТ.

В хода на изслушването Станков заяви: „Ако скоростта беше причина, тя трябвало да бъде над 111 км/ч. Композицията според доклада на звеното за разследване на катастрофа при Министерството на транспорта се е движела мисля, че с 80 км/ч.“

Според шефа на фирмата причината за инцидента е незаключена или счупена стрелка по жп пътя.

„Причината според експертите или е незаключена стрелка № 5 или счупена стрелка № 5, защото цялата композиция, почти 26 вагона минава без през стрелка № 1. Дори с малко по-висока скорост и на стрелка № 5, която е със същия радиус като стрелка № 1 , се разкъсва на шестия вагон. Не е възможно един вагон да се движи по два коловоза, т.е. шестият вагон се е движел с първата си ос на трети коловоз, с втората си ос на четвърти коловоз. Няма как при този начин на движение по два различни коловоза да не се стигне до дерайлиране на композицията“, допълни Станков.

Шефът на „Булмаркет“ заяви и че ако се докаже вината на двамата машинисти, пострадалите хора ще бъдат обезщетени.

 

 

Comments are closed.