Чешкият премиер оттегли оставката си! Вместо това уволнява финансовия министър

 

 

Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка съобщи, че няма да подава оставка от поста, а ще уволни министъра на финансите, предаде AFP.

На 2 май премиерът Соботка обяви, че подава оставка след спор с финансовия си министър, милиардера Андрей Бабиш, чийто бизнес предизвиква противоречиви реакции в страната.

Определен от Forbes като втория най-богат човек в Чехия, Бабиш управляваше компанията „Агроферт“ преди да прехвърли активите си в тръст по-рано тази година, за да избегне обвинения в конфликт на интереси.

Откакто е на власт от 2014 г. Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) на Соботка управлява в тристранна коалиция, в която влизат и центристката партията на Бабиш ANO и по-малките дясноцентристи от KDU-CSL.

По-рано Соботка поиска Бабиш да изясни защо в миналото е използвал необлагани с данъци облигации на стойност 55 млн. евро във връзка с дейността на „Агроферт“.

Финансовият министър пък обвини вътрешния министър Милан Човенец от управляващата ЧСДП, че е наредил да бъде разследван неговия бизнес.

Самият Бабиш се радва на високо одобрение, като според социологическо проучване от април партията му ANO може да спечели 33,5% на избори, което е значително повече от 16% за ЧСДП.

Бабиш е и най-популярният чешки политик с 56% одобрение, в сравнение с 39% за Соботка.

 

 

Източник „Канал 3“

 

Comments are closed.