Чехия на път да узакони еднополовите бракове

 

Правителството на Чехия подкрепи законопроект, който позволява еднополовите бракове, информира „Ройтерс“.

Ако предложението бъде прокарано в парламента, Чехия може да се превърне в първата бивша комунистическа държава в Европа, узаконила еднополовите бракове.

От 2006 г. в Чехия еднополовите двойки имат право на регистрирано партньорство.

Законопроектът е подготвен от 46 депутати, които се аргументират, че двойките заслужават възможността да встъпват в брак.

Ответен проектозакон, представен от 37 депутати, пък призовава определението за брак между мъж и жена да бъде включено в конституцията.

За прокарването на законопроекта за еднополовите бракове ще е необходимо обикновено мнозинство в 200-местния парламент, докато за конституционна промяна ще са нужни 120 гласа.

Повечето западноевропейски държави разрешават еднополовите бракове, но единственият бивш комунистически регион, където е узаконено, е източната част на обединена Германия.

За разлика от Полша и Словакия, чешкото общество е едно от най-светските в Европа и религиозните организации имат относително слаб глас.

Проучване от май показва, че 50% от анкетираните подкрепят еднополовите бракове. 74 на сто одобряват съществуващия вариант за регистрирано партньорство.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш заяви, че правителството му подкрепя законодателството за узаконяване на еднополовите бракове.

 

Източник Нюз.бг

 

Comments are closed.