Цецка Цачева събира началниците на затворите, но след празниците

 

 

Министърът на  правосъдието Цецка Цачева свиква национално съвещание с участието на всички  началници на затвори в страната и с ръководството на Главната дирекция  „Изпълнение на наказанията“. Това съобщиха от правосъдното  министерство. Информацията е на БНР.

Срещата ще бъде в първия работен ден след празниците, а темата ще бъде напрежението в системата. Междувременно обаче то продължи да се покачва след инцидента в Софийския затвор на 5 април вечерта, когато затворник нападна надзирател, докато е преместван от болницата на затвора към корпуса.
За случая съобщи пред Би Ти Ви Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на  служителите в затворите у нас.

По-късно пред БНР Михайлов разказа, че надзирателят бил ударен няколко пъти в  лицето.След намесата на други охранители ситуацията била овладяна. „Не е имало опит за  бягство“, твърди той. Пострадалият е настанен в „Пирогов“ със счупен нос и насинено око, но бил в добро състояние.

Подобни случаи са ежедневие в затворите, допълни синдикалистът и за пореден път алармира, че броят на охранителите в затворите и техническите средства, с които разполагат, са крайно недостатъчни, а нападенията срещу надзиратели зачестяват и стават по-дръзки. „Често има такива.На мястото, където е започнало бягството от последните дни, преди близо година имаше нападение, мисля, че отново с хладно оръжие. Тогава колегата е наранен, но  е успял да действа професионално. Ежедневие са случаите на агресия, повечето вербална, но често започват да стават и тези с физическа агресия“, каза  той. По случая  е образувано разследване.

Служителите на затворите обявиха също, че подновяват протестите си.

Издирването на избягалите от Софийски затвор Владимир Пелов и  Радослав Колев продължава.

 

Comments are closed.