Цената за събиране на лоши заеми скача с 20%

cena

 

 

Дължимите суми по необслужваните кредити към банките ще нараснат с 20%, ако бъдат приети промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които вече са гласувани на първо четене в парламента, опасяват се банкери. Промените са внесени от депутати от Патриотичния фронт и предвиждат банките да се снабдяват с изпълнителен лист спрямо нередовните длъжници само след решение на съда. Сега това става с извлечение от счетоводството на самата банка и процедурата е опростена.

Новите редакции на ГПК вероятно ще се гледат на второ четене в пленарна зала през тази или следващата седмица, пише „Стандарт“. Ако бъде приета предложената промяна в ГПК, ще се удължи процедурата по събиране на нередовните кредити, което ги ще оскъпи, а цената ще трябва да се плати от самия длъжник.

Средният размер на задълженията на гражданите, които не се връщат, е 3500 лв., сочат данните на банките. Ако това задължение се натовари с допълнителни държавни такси за съдебно установяване, добави се адвокатският хонорар, както и всички други разноски по експертизи и наказателните лихви, то ще нарасне с поне 20%, пресметнаха банкери. А тези допълнителни разходи ще трябва да се платят от самите некоректни длъжници, тъй като ще бъде нищожно малък броят на съдебните дела, които банките ще загубят.

В момента общият брой на лошите банкови кредити на населението е над 255 000. Това са необслужвани заеми, по част от които банките са се принудили да стартират принудително събиране. Ако всички тези случаи минават през съд, банките ще трябва да наемат значителен брой адвокати.

 

 

 

 

Източник:Блиц

 

Comments are closed.