Хърватският парламент ратифицира Истанбулската конвенция

 

 

Хърватският парламент ратифицира Истанбулската конвенция. 110 народни представители гласуваха за Конвенцията, 30 бяха против, а двама се въздържаха, предава македонската медия „Плюс Инфо“, цитирана от Агенция „Фокус“.

„Същността на тази конвенция е защитата на жените от насилието. Трябва да заявим ясно – Хърватия смята, че с тази конвенция тя не поема задължение в своята законодателна рамка да въведе идеология по отношение на пола“, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович.

Правителството подчертава, че няма правно задължение да се признава трети пол, нито да се предефинира бракът. Няма законово задължение да се въведе съдържание в учебната програма, която да се смесва със социалните ценности.

Депутатът от хърватския парламент Желко Гласнович от партия “Независими за Хърватия” по време на обсъждане на приемането на Истанбулската конвенция извади определени предмети и изненада присъстващите, предава скопският телевизионен канал “Сител”.

“Понеже основната тема днес е Истанбулската конвенция, имам някои подаръци за събралите се”, заяви Гласнович и извади от черна торба чифт обувки за балет и ги предложи на депутата Боян Главишевич, “ако не е сигурен в пола си”.

“Имам подаръци за управляващата коалиция – секси токчета за жени, заключени в мъжки тела”, заяви депутатът.

 

Comments are closed.