Хиляди ранени и убити палестинци до оградата с Газа

 

52-ма палестинци са били убити и още 2238 са били ранени при стрелба от страна на войници на Израел, докато хиляди палестинци са се отправили към граничната ограда между Ивицата Газа и еврейската държава през тежък сълзотворен газ, с който войниците се опитват да ги отблъскват, съобщават израелски и световни медии.

Според Израел около 10 хил. палестинци са са събрали в близост до граничната ограда в няколко горещи точки. Медии пък съобщават за около 35 хил. палестинци.

Палестинците, намиращи се в Западния бряг и Йерусалим, пък бяха призовани да влязат в „сблъсъци с окупацията“ и да участват в отбелязването на 70-годишнината от Накба, или „катастрофата“, както палестинците наричат създаването на Държавата Израел. Днес е Денят на независимостта на Израел, националният празник на еврейската държава.

Израелската полиция се подготвя за официалната церемония по преместването на посолството на САЩ в Йерусалим, която започва в 16 часа българско време, като в града са разположени хиляди полицаи.

Израелският арабски депутат Юсеф Джабарийн обяви, че палестинците ще протестират пред сградата на новото американско посолство в Йерусалим.

Днес е черен ден за стремящите се към справедливост и мир – прехвърлянето на посолството в Йерусалим е плюнка в лицето на международната общност и критично възпрепятства шансовете за мир в целия регион“, подчерта Джабарийн.

Джабарийн нарече Източен Йерусалим „окупирана територия от 1967 г. насам“, а неговото анексиране – нарушение на международното право. Той добави, че съюзът между „пироманите“ Тръмп и Нетаняху е опасен и води региона до гибел.

Междувременно стана ясно, че Арабската лига ще проведе извънредно заседание, за да обсъди „незаконното“ преместване на посолството на САЩ в Йерусалим.

Египетски медии посочват, че заседанието на Арабската лига ще се проведе в сряда на равнище постоянни представители на Арабската лига, за да се „противопостави на незаконното решение, взето от САЩ“.

 

 

Източник:news.bg

Comments are closed.