Франция доказва, че режимът на Асад е отговорен за химическата атака с разузнавателен доклад, базиран на интернет публикации

 

Според анализ на „надеждни разузнавателни данни“ и публични източници Франция е заключила, че химическата атака в Дума от 7 април е извършена от правителствените сили в Сирия. Това сочи разузнавателен доклад на френските власти, който беше разсекретен, съобщава „Ройтерс“.

„Имайки предвид събрани от нашите служби разузнавателни данни и при липсата на химически проби, които да бъдат анализирани в наши лаборатории, Франция без съмнения смята, че в Дума е била извършена химическа атака срещу цивилни… и че няма правдоподобен сценарии, освен този атаката да е дело на сирийските въоръжени сили„, пише в доклада.

Разузнавателният доклад идва след координираните въздушни удари на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия.

Според доклада след като са били анализирани видеозаписи и снимки с жертвите, публикувани в интернет, разузнавателните служби на Франция са заключили с голяма доза увереност, че в огромното си мнозинство химичната атака в Дума е дело на режима на Асад. Използването на химическо оръжие не е изфабрикувано, констатира още докладът.

Според доклада няма данни за смъртни случаи, причинени от механични травми. Следователно всичко сочело към използването на химическо оръжие, по-точно – вещества, предизвикващи задушаване, фосфорорганични вещества или циановодород.

В доклада се посочва още, че не всички сирийски запаси с химически оръжия са декларирани пред ООН. Сирия също така пропуснала да обяви и много от дейностите на Центъра за научни изследвания.

 

 

Comments are closed.