Фосил на 560 милиона години съдържа следи от най-стария известен мускул

fosil

Фосил на 560 милиона години, открит в Канада, принадлежи на най-старото известно животно с мускули, съобщи Фокс нюз.

Животното е сродник на морските анемони и медузите. По фосила има снопчета влакна, които приличат на мускулна тъкан – важна адаптация в еволюцията на животните.

„Това е потвърждение, че преди около 560 милиона години е имало организми с мускули“ – каза съавторът на изследването Алекс Лиу от университета в Кембридж.

Специалистите мислят, че еволюцията на животните е започнала преди 540 милиона години през камбрийската експлозия – период на бързо развитие, когато са се появили повечето основни групи животни. Напоследък обаче бяха открити големи сложни фосили и следи от животинска дейност от едиакарийския период, който започва преди 580 милиона години и продължава допреди 541 милиона години.

Повечето от фосилите от едиакарийския период нямат черти, които ясно да ги определят като животни, а не растения, гъби или други форми на живот. Новият фосил, намерен в канадската провинция Нюфаундленд, обаче е различен.

Тялото на това същество се състои от кръгъл диск, с който вероятно се е закрепяло за дъното на океана. Той е свързан с къс ствол към плоско като лист тяло от влакнести снопове.

Специалистите мислят, че това са мускули, подредени симетрично.

Фосилът е от нов род и вид. Наречен е Haootia quadriformis.

Появата на мускулите е ключов момент в еволюцията на животните. Всички животни освен водните гъби разчитат на мускулите си, за да се движат, да избягват хищници, да се хранят и възпроизвеждат, дори да дишат.

Източник:Вести.бг

Comments are closed.