Учени от Аризона посочиха кои хора ще оцелеят при ядрена война

 

 

Докато САЩ и КНДР само размахват ядрените бухалки и се замерят с люти закани, учени проведоха изследване дало човечеството може да оцелее, ако се разрази истинска война. Оказва се – да, но не всички, а малцина. Кои са тези свръхчовеци?

Изпитанията на ядрената зима, която ще захлупи Земята след размяната на атомни удари, са способни да преодолеят тези хора, които природата е наградила с т.нар. ген на студа. Това твърдят учени от Университета на Аризона и сътрудници на Института по цитология и генетика в Новосибирск, които са провели съвместно изследване на генетичните признаци на адаптацията към студа при коренните народи на Сибир.

Тези народи на генетично ниво са приспособени към оцеляване в едно от най-студените и стресови места на планетата. Независимо от късия ден, липсата на разнообразни продукти за храна и силния студ, съвременните хора са се заселили в Сибир пред 45 000 години – след първоначална миграция от Африка.

Ученните са събрали по време на експедиции 21 образци от ДНК на народите от две сибирски популации – нганасанската (скитащи ловци от Таймир) и якутската (пастири-еленовъди), които са подложили на сложни комплексни изследвания.

„Нашите изводи са, че общите предци на нганасаните и якутите са се отделили от своите източноазиатски предци преди около 12-13 000 години, но са поддържали търговия с тях“, се казва в отчета от изследването, цитиран от pravda.ru. Авторите предполагат, че вероятно това е съвпаднало с края на последния ледников максимум и началото на затоплянето в епохата на холоцена, което е позволило на хората да мигрират на север в Централен Сибир.

Получените данни сочат, че двете сибирски популации са живяли изолирано една от друга и са били подложени на сурови изпитания под въздействието на околната среда. Това именно е заложило при тях генът на студа, който им дава голям шанс да оцелеят след една глобална война.

 

Източник:Блиц

 

 

Comments are closed.