Управляващи и опозиция в Испания се разбраха за промяна на конституцията

Педро Санчес (вляво) и Мариано Рахой

 

 

Премиерът на Испания Мариано Рахой и опозиционният лидер Педро Санчес се разбраха да работят по промяната на конституцията на страната след референдума за независимост в Каталуния, който се проведе на 1 октомври, съобщават местни медии.

Според лидера на социалистите Санчес процесът на промяна на конституцията ще започне с 6-месечен период на оценка от специална комисия и след това промените ще бъдат обсъдени в парламента.Подробности за планираната конституционна реформа не са били разкрити.

По-рано Рахой призова Каталуния да уточни дали е обявила независимост или не, след като каталунският парламент подписа „декларация за независимост“, но регионалният лидер Карлес Пучдемон заяви, че решението ще бъде отложено, за да се даде възможност за преговори с Мадрид.

Каталуния организира референдума въпреки настояването на испанското правителство, че той е противоконституционен и незаконен, като избирателната активност беше 42 процента, от които над 90 процента подкрепиха отцепването на областта от Испания.

 

 

Източник:news.bg

 

Comments are closed.