“Уолстрийт джърнъл“: Излизането от иранската ядрена сделка – голямата авантюра на Тръмп

 

 

Джералд Сеиб,
„Уолстрийт джърнъл“

Решението на президента Доналд Тръмп да излезе от ядрената сделка, която неговият предшественик сключи с Иран, е голяма авантюра, вероятно най-голямата досега в неговото президентство.

По-точно казано, тази стъпка представлява цяла серия от авантюри: Тръмп залага на това, че лидерите на Иран, иранската икономика и народ, както и съюзниците на САЩ и дори лидерът на Северна Корея ще реагират според неговите очаквания. Тръмп може да спечели и неговите надежди да бъдат оправдани. Но ако е сбъркал, то рисковете са достатъчно високи.

Тръмп основно залага на това, че възобновените пълни икономически санкции ще накарат иранските лидери да седнат на масата за преговорите и да предоговорят ядрената сделка, сключена при президента Барак Обама.

Той явно разчита на това, че максимален натиск от страна на САЩ ще окаже разрушително въздействие върху слабата иранска икономика, която и без това е в тежко положение заради ръста на цените, падането на курса на местната валута и продължителното засушаване. И че в резултат ще започне да расте недоволството, ще започнат вътрешни размирици, които ще заплашат съществуващия режим в страната.

Доналд Тръмп не е казвал пряко, че иска да свали правителството в Техеран. Но с думите си за „кървавия“ режим в Техеран и заявлението, че „бъдещето на Иран принадлежи на неговия народ“, той почти призова към това. Разбира се, винаги съществува рискът, когато иранското правителство се сблъска със заплахата от страна на Америка, иранският народ да се сплоти около него.

По-нататък Тръмп залага на това, че съюзниците на САЩ – Франция, Великобритания и Германия, които призоваваха президента да не разваля сделката, по-скоро ще си сътрудничат с него, вместо да оказват съпротива или пък да се опитват да изградят собствени отношения с Техеран. Такова непокорство от страна на европейските държави би довело до намаляване на натиска върху Иран и в крайна сметка изолираните ще бъдат САЩ, а не Иран. Обещанието на президента да въведе санкции срещу всяка страна, която помага на Иран, може да постави под удар както Техеран, така и съюзниците на Америка.

Освен това, Тръмп предполага, че в отговор Иран няма да възобнови пълномащабната работа по реализацията на ядрената си програма. И няма да произвежда обогатен уран, който, както се опасява Западът, ще постави Техеран на пътя към създаването на ядрено оръжие. Европейските лидери призовават иранците да реагират спокойно и без прибързани действия, но привържениците на твърдата линия в Техеран може да използват момента, за да възобновят действия, които никога не са искали да прекратяват.

Доналд Тръмп залага и на това, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, с когото трябва да се срещне до няколко седмици, ще си направи необходимия извод от неговите думи. За това, че сделка, подобна на иранската, при която Пхенян нямада закрие ядрената си програма, а само ще забави реализацията ѝ, е неприемлива. Съществува обаче опасността Северна Корея да направи съвършено различен извод – че не трябва да се разчита на думата на САЩ при сключването на сделки.

Най-голямата авантюра на Тръмп обаче е предположението, че напрежението в отношенията с Иран няма да прерасне в конфликт със САЩ, Израел или Саудитска Арабия.

„В най-лошия случай Иран ще възобнови работата си по ядрената програма. И или Израел, или САЩ ще се противопоставят на това и ще употребят военна сила. А Иран ще реагира с всички сили и в региона, и в целия свят, използвайки средствата, с които разполага“, казва Ричард Хаас, президент на Съвета по международни отношения. Той отбелязва специално, че към тези средства принадлежат тероризмът и кибервойната.

След решението на Доналд Тръмп „развитието на кризата вече зависи от Иран, сега е ред на Техеран да действа“, смята експертът по ирански въпроси в института „Брукинг“ Сюзан Мелъни. „Смятам, че вероятният краткосрочен подход ще бъде максималното използване на възможната дипломатическа и икономическа реакция на Европа“, казва тя.

Но, добавя Мелъни „Иран притежава широк спектър от възможности, които му позволяват да демонстрира, че има достатъчно лостове за влияние в конфликтите в Йемен, Сирия, Ирак и други страни от региона и че те са не по-слаби от икономическите лостове на САЩ“.

И, накрая Тръмп залага на това, че твърдата му политика по отношение на Иран ще убеди останалите страни в региона, че САЩ и занапред няма да отстъпват и ще се придържат към непреклонната си позиция, според която на Техеран никога няма да бъде позволено да притежава ядрено оръжие. Президентът заяви, че това ще е гаранция, че другите страни от региона няма да се стремят да се обзаведат със собствени ядрени оръжия и няма да позволят и на Иран да го направи.

Рискът тук, естествено е, че може да се случи точно обратното. Иран може да отговори с активни действия по реализация на ядрената си програма, отбелязва Хаас. А това може да принуди Саудитска Арабия и други страни да излязат от глобалния Договор за неразпространение на ядреното оръжие и да застанат на пътя на създаването му.

 

 

Източник:епицентър.бг

 

Comments are closed.