Турция се озъби: Няма да се откажем от С-400

 

 

Турция няма да се откаже от споразумението с Москва за придобиване на зенитно-ракетен комплекс С-400, въпреки че САЩ ни заплашват със санкции.

Това съобщи говорителят на президента на Турция Ибрахим Калин, цитиран от „Дейли сабах“.

В интервю за „Блумбърг“ Калин заяви, че Турция има последната дума по тези въпроси като суверенна държава.

Анкара ще реши с какви системи да се сдобие и от кого, поясни той.

По думите му правителството винаги е подкрепяло добри отношения със САЩ, но Турция „никога не е била и няма да бъде част от споразумение, което би налагало някакви ограничения върху суверенните права на страната“.

Говорителят добави, че предупрежденията за възможни санкции не са в полза и за двете страни, пояснявайки, че Турция ще предприеме необходимите мерки в случай на такива рестрикции.

Няма връщане назад. Споразуменията са сключени, подписите са положени. Те (системи С-400) ще бъдат доставени през следващата година. Трансферът на технология е едно от най-важните неща за нас. Ние не искаме просто да се сдобием и да използваме тази технология, искаме да я произвеждаме„, обясни Калин.

Той също каза, че Турция ще обмисли дали да закупи системи „Пейтриът“, или други западни оръжейни системи, ако те изпълнят необходимите условия.

Тази седмица представител на Държавния департамент заплаши Анкара, че може и да не се сдобие с изтребители Ф-35, ако не отмени плана си за С-400 от Русия.

През декември 2017 г. Турция официално сключи договор с Русия за закупуване на С-400 за 2,5 милиарда долара. Първите доставки се очакват в началото на 2020 г.
Източник:news.bg

Comments are closed.