Турция прекрати споразумението за реадмисия с Гърция

 

 

Турция прекрати изпълнението на споразумението за реадмисия с Гърция. Това е разкрил външният министър на турската държава Мевлют Чавушоглу пред Анадолската агенция, информира „Ройтерс“.

Решението е взето няколко дни, след като Гърция освободи от ареста четирима турски войници, избягали в балканската държава след опита за преврат в Турция през 2016 г.

В понеделник Гърция освободи четирима войници след изтичане на мярката им за задържане. Все още не е решено по молбите им за убежище.

„Имаме двустранно споразумение за реадмисия. Ние прекратихме това споразумение за реадмисия“, отбелязал Чавушоглу, допълвайки, че ще продължи изпълнението на споразумението за мигрантите между ЕС и Турция.

Според договореностите от 2001 г. 1 209 чужденци са депортирани в Турция от Гърция през последните две години, показват данни на гръцкото министерство за защита на гражданите.

Чавушоглу пояснил, че вярва, че гръцкото правителство иска да разреши казуса с войниците, но гръцките съдии са под натиск от Запада.

„Правителството на Гърция иска да разреши този проблем. Ние също виждаме, че има сериозен натиск върху Гърция от Запада. Особено над гръцките съдии“, подчертал министърът.

Осем турски войници избягаха в Гърция след опита за пуч в Турция през юли 2016 г. Гръцкият съд отхвърли молбата на Анкара за екстрадирането им.

 

Comments are closed.