Тръмп скастри Германия за ниските военни разходи

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в профила си в „Туитър“, че „не е честно, нито е приемливо“ страната му да „изразходва много повече“ за Организацията на северноатлантическия договор (НАТО) отколкото всеки друг член.

В предизборната си кампания през 2016 г. той обеща да накара съюзническите държави да поемат справедлив дял от военните разходи. Тръмп е на посещение в Европа през тази седмица, като ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 и 12 юли.

„Въпреки че тези страни увеличават вноските си, откакто встъпих в длъжност, те трябва да сторят много повече. Германия харчи 1% от брутния си вътрешен продукт, докато САЩ харчат 4%, а Европа се възползва от НАТО много повече отколкото САЩ. По някои изчисления, САЩ плащат за 90% от разходите на НАТО, като много страни са много далеч от ангажимента да разходват 2% от БВП. На всичкото отгоре Европейският съюз има търговски излишък от 151 млрд. долара (Тръмп е сбъркал милиарди с милиони в публикацията си, б. р.) със САЩ, с големи търговски бариери за американските стоки. НЕ!“, отсече американският държавен глава.

 

Comments are closed.