Тръмп нарочи Обама и ФБР, шпионирали го

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва профила си в „Туитър“ рано тази сутрин американско време, за да разгласи обвиненията си, че бившият американски президент Барак Обама и Федералното бюро за разследване (ФБР) са го шпионирали по време на предизборната му кампания преди президентските избори през 2016 г. Президентът разкритикува остро евентуалния шпионаж, наричайки го „по-голям от Уотъргейт„.

„Уау, стана ясно, че ФБР на Обама е „ШПИОНИРАЛО ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ НА ТРЪМП С ВНЕДРЕН ИНФОРМАТОР„. Андрю Маккарти казва: „Вероятно няма съмнение, че са имали най-малко един таен информатор в предизборната кампания.“ Ако е така, това е по-мащабно от Уотъргейт!“, написа Тръмп.

Междувременно по-рано американският държавен глава също така обърна внимание на въпроса за тайния сговор с Русия, като подчерта, че обвиненията срещу него по този въпрос не са нищо повече от „най-големия лов на вещици в американската история„.

„Поздравления Америка, сега сме във втората година от най-големия лов на вещици в американската история… а все още няма таен сговор или възпрепятстване на правосъдието. Единственият сговор беше този, който направиха демократите, които не успяха да спечелят изборите, въпреки че изразходваха много повече пари!“.

Аферата „Уотъргейт“ е свързана с незаконни действия на Републиканската партия по време на предизборната президентска кампания през 1972 г..

Тогава обществено достояние става фактът, че представители на щаба на кандидата за президент и действащ към същия период президент на САЩ Ричард Никсън се опитват да монтират подслушвателно устройство в щабквартирата на Демократическата партия в хотел „Уотъргейт“ във Вашингтон.

Конгресът на САЩ открива процедура по импийчмънт на избрания за втори мандат президент Ричард Никсън във връзка с тази афера. Той не успява да докаже убедително, че няма общо с аферата, и подава оставка като президент (август 1974), което е прецедент в американската политическа история.

 

Comments are closed.