Тръмп нанесе “двоен“ удар по турската лира с нови тарифи върху стоманата и алуминия

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп използва „Туитър“, за да обяви, че е взел решение за удвояване на тарифите върху вноса на турска стомана и алуминий.

Държавният глава също приветства силното представяне на щатския долар спрямо турската лира, подчертавайки, че отношенията на Вашингтон с Анкара „не са добри към момента“.

Тъкмо одобрих удвояване на тарифите върху стомана и алуминий от Турция, докато тяхната валута, турската лира, бързо се срина спрямо нашия силен долар. Алуминият сега ще е 20%, а стоманата -50%. Нашите отношения с Турция не са добри към момента„, написа Тръмп в „Туитър“.

През март американският президент реши да наложи мита върху стомана (25%) и алуминий (10%) от няколко държави, включително и Турция. Той е критикуван, че вкарва света в търговска война.

Преди няколко дни САЩ наложиха санкции на Турция заради задържането на американски пастор. Анкара отговори с реципрочни мерки. Двете държави обетгнаха отношенията си през последните месеци.

По-рано днес турският лидер Реджеп Ердоган призова турците да продадат доларите и златото и да купуват турски лири. Той предупреди, че Анкара ще отвърне реципрочно на всяка държава, която реши да започне икономическа война с Турция.

По време на реч лидерът на Турция подчерта, че страната му е изправена пред „вълна от изкуствена финансова нестабилност“ и добави, че атаките се основават на „просто различие на мненията“, имайки предвид последните действия на Вашингтон.

Той увери, че икономиката на Турция остава силна и няма проблеми с турските макроикономически показатели и с банковата система. Президентът добави, че Анкара е „подготвена срещу всички негативи“ и че няма да успеят да съборят страната.

„Блумбърг“ съобщава, че турската лира отчете нов спад след решението на президента. Лирата е регистрирала ново рекордно дъно спрямо долара, обезценявайки се със 17%.

Турската лира се обезцени с 16,64% спрямо долара към 15,18 часа Централноевропейско време. Лирата се срина до 6.4771 спрямо долара и 7.4030 спрямо еврото (15,53%) към 15,20 часа.

Според „Хюриет“ през 2017 г. Турция е изнесла за САЩ стомана на стойност 1,04 милиарда долара и алуминий за 60 милиона долара. Заради наложените тарифи през юни Турция се очаква да изгуби 266,5 милиона долара, а след днешното удвояване вероятно повече от 500 милиона долара.

 

Източник:news.bg

 

Comments are closed.