Тръмп и Си Дзинпин обсъдиха по телефона съдбата на Корейския полуостров

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин са потвърдили взаимния си ангажимент да няма атоми оръжия на Корейския полуостров по време на телефонен разговор, съобщава Белият дом в изявление, цитиран от Ройтерс.

Тръмп и Си също така се съгласили, че неотдавнашното приемане на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Северна Корея е важна стъпка към постигането на мир и стабилност на полуострова.

„Президентът Тръмп и президентът Си са съгласни, че Северна Корея трябва да спре своето провокативно и ескалиращо поведение“, се казва в изявлението.

Според китайските държавни медии Си Дзинпин е казал на Тръмп в телефонното обаждане, че „всички заинтересовани страни“ трябва да спрат „думи и дела“, които биха изострили ситуацията.

Той също така е подчертал, че Китай и САЩ споделят „общи интереси“ по отношение на премахването на ядрените оръжия и поддържането на мира на корейския полуостров.

Президентът Тръм преди това критикува Китай, че не е ангажиран в Северна Корея, заявявайки, че може да направи „много повече“.

Белият дом заявява, че „връзката между двамата президенти е изключително близка и ще се надяваме, че ще доведе до мирно разрешаване на проблема със Северна Корея“.

 

Comments are closed.