Тръмп иска пълно изтегляне от Сирия до 5-6 месеца

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да бъдат изтеглени всички американски войници и цивилни от Сирия до есента, съобщава АП.

Припомняме, през последните седмици се разпространява информация, че Тръмп настоява за изтегляне на американските войници от Сирия, но от кабинета му го съветват да не избързва. Преди дни Белият дом съобщи, чеоперацията на САЩ срещу джихадистите в арабската държава е към своя край.

Но към момента няма точен график за изтеглянето, отбелязва осведомителната агенция.

Притеснявайки се, че може да бъде обвинен в лицемерие, тъй като критикуваше Барак Обама, че обявява военните си планове предварително, Доналд Тръмп е наредил на екипа си за национална сигурност да не говори публично за „графика“ относно изтеглянето на американските войници.

По-рано тази седмица Тръмп е заявил много ясно пред съветниците си, чеиска пълно изтегляне от Сирия в рамките на 5-6 месеца.

Но желанието на президента на САЩ за бързо изтегляне е посрещнато от единодушната опозиция на генщаба, Пентагона, Държавния департамент и разузнаването. Според всички тях поддържането на контингента от 2000 войници в Сирия е ключово, за да се предотврати повторна поява на ДАЕШ („Ислямска държава“).

Тръмп обаче е категоричен и настоява за пълно и бързо изтегляне от страната, според петима източници от администрацията.

Американският лидер се оплаква, че Вашингтон е „профукал“ 7 трилиона долара в региона през последните 17 г. и на това трябва да бъде сложено край.

 

Comments are closed.