Трима американци печелят Нобела за медицина за 2017 г.(видео)

 

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2017 г. е връчена на трима американци – Джефри Хол, Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени с наградата за „тяхното откритие на молекулярни механизми, контролиращи циркадианния ритъм„.

Снимка 315589

Източник: ЕПА

Според комитета тримата учени са успели да проникнат в биологичния часовник на организма и да обяснят как работи. Техните открития обясняват как растенията, животните и хората адаптират биологичния си ритъм, така че да е в синхрон с ритъма на денонощието.

Биологичният часовник контролира циркадианния ритъм и представлява взаимодействащи си молекули в клетките. Биологичният часовник ни помага да регулираме съня, храненето, кръвното налягане и хормоните.

Джефри Хол е роден през 1945 г. в Ню Йорк, САЩ. Получава докторска степен във Вашингтонския университет в Сиатъл през 1971 г. От 2002 г. преподава в университета в Мейн.

Майкъл Росбаш е роден през 1944 г. в Канзас сити. Завършва докторат в Масачузетския институт за технологии през 1970 г. От 1974 г. преподава в Университета Брендейс в Уолтъм, Масачузетс.

Майкъл Йънг е роден през 1949 г. в Маями. Получава докторска степен в Тексаския университет в Остин през 1975 г. От 1978 г. преподава в Университета Рокфелер в Ню Йорк.

През миналата година наградата беше спечелена от японеца Йошинори Осуми. Той я получи за откриването и разясняването на механизми за така наречения процес „автофагия“ (от гръцки – ‘себеядство’). Процесът обяснява как клетките се „самопочистват“, разграждайки бактерии, вируси и клетъчни компоненти.

Тази седмица също ще бъдат раздадени нобеловите награди за физика, химия и мир, а другата седмица за икономика и литература.

От 1901 година са присъдени 107 нобелови награди в областта на медицината. Повече от 200 души печелят наградата. Само 13 жени са печелили авторитетната награда, включително шест жени през последното десетилетие. Средната възраст на победителите е 58 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм. Това е датата, на която умира основателят на нобеловата премия – шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

Носителят на Нобеловата награда получава повече от 8 милиона шведски крони (над 1,2 милиона долара).

Comments are closed.