Трагедия! Командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали при разбиването на вертолета Ми-17

Командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали при падането на вертолета Ми-17, бордният инженер е откаран в болница.
Капитаните Пантелеев и Неделчев са двамата млади загинали пилоти, съобщи БЛИЦ от свои източници.
Пред Нова Телевизия министърът на отбраната Красимир Каракачанов потвърди за двамата загинали пилоти. Той намекна, че се касае за технически отказ, който се е развил изключително бързо.
„Грешката не е в пилотите, фаталният инцидент е заради авария в машината“, каза военният министър, който пътува към мястото на инцидента.

Третият член на екипажа е бил откаран в болница в сериозно състояние, но без опасност за живота. По непотвърдена информация, оцелелият член на екипажа е бордният инженер.

Катастрофиралият вертолет е с борден номер 417. През миналата година той премина през капитално-възстановителен ремонт в ТЕРЕМ „Летец“, София. В момента ВВС на България не разполагат с друг изправен вертолет от този тип.

Единственият оцелял при катастрофата е бордният техник Каменов, който е със счупени крайници и ребра, няма опасност за живота му.

Към момента основната версия за трагедията е техническа неизправност на машината.

Във вертолета екипажът е бил от общо 3 души. Военната машина е на авиобаза „Крумово”.

Официалното съобщение на МО гласи следното: „Трима военнослужещи са били на борда на вертолета Ми-17, който се разби тази вечер край Пловдив. При падането на машината са загинали командирът на екипажа и помощник-пилотът. Третият член на екипажа – бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание. Около 20:30 часа тази вечер, при планов полет по неизяснени за сега причини  вертолет Ми-17 пада от около 50 м. височина в района на авиобаза Крумово.   Предприети са незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали. Третият член на екипажа – бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание.   По случая се води разследване.   Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пътува към авиобаза Крумово“.

Катастрофата е станала по време на маневра ”зависване”.

Летателната машина се е носила на височина около 20 метра над земята, когато изведнъж е започнала да пада и се е разбила в нивата до военното летище.

Вследствие на удара, хеликоптерът се е възпламенил.

Според местни медии в Пловдив, вертолетът се е сринал докато е летял на относително малка височина в района на авиобазата.
На летището има линейки и пожарни автомобили.

За сега няма официална информация от МО.

Районът е отцепен заради опасност от взрив, съобщи „Трафик нюз“.

Към момента видимите пламъци са овладяни.

На мястото има тълпа от хора, чакащи свои близки и роднини да кацнат с полетите от Великобритания и Италия, но вероятно те ще бъдат пренасочени.

„Видях как пада – стана мигновено, завъртя се и падна. Властите реагираха бързо, дойдоха седем линейки и шест пожарни“, заяви жена от Ямбол, която чака майка си да се прибере от Англия.

 

Comments are closed.