Томислав Дончев: Още не знаем дали българската държава ще е съдружник в сделката с ЧЕЗ

 

 

„Темата ЧЕЗ не е абстрактна. Случаят изисква техническа и политическа реакция. Някой би могъл да ни обвини в прибързани действия, но не и в липсата на реакция. Когато чуждо дружество в чужда държава провежда процедура, за мен е подозрително страната да знае в момента на избора. Съмнително би било всеки освен комисията по избора да знае кой е избран за купувач. Кой е купувач в реално време, няма как да знаем“, каза пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Решения в енергетиката е редно да се вземат в много дълъг хоризонт – 10 години напред. Не сме в такава ситуация. Ще ми е трудно да ви заредя по темата с шокиращи подробности. Не мога да претендирам, че знам такива. Още нямаме категоричен отговор дали българската държава ще е съдружник в сделката. Това, което знам, е, че банковите документи имат малко общо с финалния списък от институции, които ще представят пари за сделката“, коментира още той.

Според него критиките на опозицията не са в една и съща тоналност. „Чувам, че Борисов стоял зад сделката, после, че правителството било най-големият душманин на ЧЕЗ. Няма как и двете да са верни.  Щом има съмнения и страхове, нито един политик няма право да вдига рамене и да казва „Ние друго не можем да направим“. Ако няма доверие на потребители и институции, нормалната работа на едно такова дружество е невъзможна. Ситуацията е такава, че изискваше изънредна мярка“, каза още Дончев. Като вземе някой да обяснява, че утре няма да има ток или ще скочи цената на електроенергията, няма потребител, който да е спокоен.“

На въпрос има ли опора Гинка Върбакова във властта, вицепремиерът отговори: „Не знам за опора на Гинка Върбакова във властта. Позицията и действията на властта не дават повод за подобни укори. Опозицията се опитва да движи политическия дискурс. Това е легитимна политическа технология.“

Томислав Дончев засегна и темата за отношенията в коалицията. „Вдига се много шум. Имаме ситуация, където отношенията между партньори в коалиция са много вокални. Дори да поражда смут, това гарантира прозрачност. Поне е ясно кой каква позиция има и за какво се бори“, обясни вицепремиерът.

По повод изказването на премиера Борисов, че до „всяка дупка трябва да има полицай или чиновник“ Дончев каза: „Премиерът Борисов е представител на гражданите. Това е добър стандарт за политическа работа – да се изстисква максимума от всяка институция“.

„Сега знаем кой язовир в какво състояние е. Редно е да бъде намерен ред, където на никой стопанин не трябва да се позволява да се стига до извънредно положение“, добави той.

 

Comments are closed.