Тома Биков: Няма разминаване между Борисов и Цветанов, и двамата изразиха солидарност с Лондон

 

 

Това е една балансирана позиция, в контекста на цялата балансирана политика, която води България. Като самостоятелна държава търсим консенсус в цялото общество и политическия елит. И когато имаме една консолидирана позиция, тя е уважавана и от ЕС, и от Великобритания. Това каза в студиото на БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков в коментар за днешното решение България да не гони руски дипломати и технически лица.

Той опроверга внушенията, че има разминаване в позицията на председателя на ПП ГЕРБ Цветанов с тази на премиера, която от БСП бе изтълкувана като опит за натиск върху решението дали България да изгони руски дипломати или не.

Цветан Цветанов не казва нищо различно от това, което обяви Бойко Борисов – че България е солидарна с Великобритания, че е част от Европа и е стабилен и сериозен член на ЕС, подчерта депутатът и допълни: Една декларация на НС ограничава кабинета от позиция в тази толкова динамична ситуация. Ако получим доказателства, че Русия е намесена в случая „Скрипал“, ние ще променим нашата позиция. Това е нашият принципен аргумент. Българският парламент е консолидиран около позицията на премиера.

В тази ситуация Борисов има обаче възможността да играе за отворен диалога с Русия и се надявам това да бъде оценено от нашите евроатлантически партньори. Българското правителство ще трябва да оценява ситуацията с няколко хода напред, посочи депутатът от ГЕРБ.

Тома Биков разкри, че в парламентарната група на управляващата партия има известна обида за неглижирането от БСП на срещата във Варна, където бе постигната една основна цел –  гаранция за сигурност на границата и решаване на бежанския проблем.

БСП казват, че в тази среща нямало нищо историческо. Дали е историческа срещата във Варна – ще кажат историците. Второ – колко от тези 12 срещи са осъществени с посредничеството на България. На колко от тези срещи беше поставен въпроса за имотите на тракийските бежанци от Одринска Тракия…Вие имате президент – нека той да поставя на господата Ердоган, Туск и Юнкер всички въпроси, които иска да постави, контрира с аргументи социалистите Тома Биков.

 

 

 

Comments are closed.