Техеран за провалената ядрена сделка: САЩ никога не изпълняват поетите ангажименти

 

 

Президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че САЩ никога не са се придържали към поетите ангажименти, пише руското издание „Взгляд“, цитирано от Агенция „Фокус“.

Роухани отбеляза, че излизането на САЩ от ядрената сделка е важен исторически опит за Ислямска република Иран, според цитата на РИА Новости.

Той добави, че Иран е изпълнявал всичките си задължения по ядрената сделка. Освен това, Роухани съобщи, че е поръчал на Министерството на външните работи на Иран в течение на няколко дни да проведе преговори за ядреното споразумение със страните от Европа, Русия и Китай.

Според неговите думи, икономиката на Иран ще продължи да се развива дори и след излизането на САЩ от сделката.

„Инструктирах Организацията на Иран за атомна енергия да предприеме нужните мерки за бъдещи действия, така че ако е нужно, да продължим индустриалното обогатяване на уран без ограничение“, заяви Роухани пред държавната телевизия.

„Ще изчакаме няколко седмици преди да приложим това решение. Ще говорим с нашите приятели и съюзници, както и с останалите участници в ядрената договорка“, заяви той.

Изказването на Роухани дойде, след като във вторник вечерта президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната се оттегля от Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядена програма и възобновява всички по-рано отменени санкции срещу Техеран.

„Това е психологическа война, няма да позволим на Тръмп да спечели … Щастлив съм, че досадното същество е напуснало ядрената сделка“, каза Рохани.

„Тази вечер станахме свидетели на нов исторически опит … 40 години говорихме и повторихме, че Иран винаги се съобразява с ангажиментите си, а САЩ никога не се съобразяват. Нашата 40-годишна история ни показва, че американците са агресивни“, обяви Рохани.

„Това, което американците обяви днес, е ясна демонстрация на това, което са правили и преди. След ядрената сделка, кога я спазват? Те само оставиха подпис и направиха някои изявления, но не направиха нищо, което би било от полза за народа на Иран „, обяви президентът.

Рухани заяви, че Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е потвърдила, че Техеран спазва задълженията си по сделката. „Това не е споразумение между Иран и САЩ … за САЩ да обявят, че се изтеглят, това е многостранно споразумение, одобрено от Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН, американците официално обявиха днес, че те не зачитат международните си ангажименти. Рохани припомни и решението на Тръмп да не се съобразява и с Парижкото споразумение за климата.

Рохани посочи, че пет страни подкрепят ядрената сделка с Иран и от тяхната воля зависи тя да продължи да съществува.

 

Comments are closed.